Ειδομένη: Ο Δ. Βίτσας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής

Είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες που μένουν επί μέρες εκεί, τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Ο κ. Βίτσας άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και επέμβασης για να επιτευχθεί αυτό, όπως έγινε και με την πλατεία Βικτωρίας όπου επίσης υπήρχε αυτοσχέδιος καταυλισμός και όχι επίσημη δομή.

Οι πρόσφυγες, είπε ο υπουργός, θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας. Για οποιαδήποτε απόφαση και για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε τις δράσεις μας, περιμένουμε τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι και πώς βγαίνουν από τη χώρα, τόνισε ο κύριος Βίτσας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 33.000 κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, αλλά και μετανάστες, εξήγησε, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί στα πέντε hotspots στα νησιά, στην Νέα Καβάλα, τα Διαβατά, το Χέρσο, σε τρία σημεία στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα, το Σχιστό και «στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε μέχρι τέλος της εβδομάδας τον Πειραιά, όπου καθημερινά παραμένουν περίπου 2.000 άτομα».

Στόχος μας την επόμενη εβδομάδα να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις, επισήμανε ο κύριος Βίτσας, τονίζοντας πάντως πως αυτή που ξεκίνησε θα είναι μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία «ευτυχώς οι ροές είναι πολύ μειωμένες και πιστεύουμε θα ανταπεξέλθουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση του Σκάι για το αν θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, έφερε ως παράδειγμα το Σχιστό, «που είναι πρότυπο κέντρο υπάρχει και χώροι λατρείας και ειδικά εστιατόρια… με βάση τις σημερινές αποφάσεις θα οργανωθούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας παρουσιαστεί. Δίνουμε καθημερινά στοιχεία για το πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πού φιλοξενούνται».

Ο κύριος Βίτσας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Περιφέρεια Αττικής και την γγ Εμπορίου. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα φτάνουν εκεί κυρίως από εταιρίες και φορείς, αλλά και από ιδιώτες και θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας όλα όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στην Μακεδονία, καθώς όπως είπε ο κύριος Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, «για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΚΚΕΝΩΣΗ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!