Βίτσας: Πάνω από 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Μέχρι χθες σε όλη την επικράτεια βρίσκονταν 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο επικεφαλής πλέον του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι στόχος είναι, η όσο πιο γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων.
«Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως οη προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους».
«Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
«Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία και τις αποφάσεις της ΕΕ περί μετεγκατάστασης, και η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, ο αριθμός των προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα -για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη συνολικά- είναι λιγότεροι από 20.000.
«Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες» τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ότι η μετεγκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.
«Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνεται μια απόφαση στη Σύνοδο και μετά να γίνεται σύσκεψη πέντε αστυνομικών διευθυντών χωρών των Βαλκανίων και στην ουσία να μην δέχονται την απόφαση. Έχουμε ως υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα, τον ανθρωπισμό να κάνουμε το καθήκον μας» είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με την δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης και μέσα σε μία εβδομάδα δημιουργήθηκαν άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας.

Σε ο,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι η αποστολή του είναι ο έλεγχος, η καταγραφή και ενημέρωση. Η επαναπροώθηση είναι υπόθεση της τουρκικής ακτοφυλακής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!