Μετονομασία της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στη δημοτική αλλά κατά το… ήμισυ

Στη μετονομασία της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στη δημοτική αλλά μόνο κατά το… ήμισυ, προχώρησε η κυβέρνηση από το φύλλο της 23ης Φεβρουαρίου (αριθμός φύλλου 22).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το skai.gr, στο επίμαχο ΦΕΚ αναγράφεται πλέον «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αντί του «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» όπως στο αμέσως προηγούμενο φύλλο της 21ης Φεβρουαρίου. O ιστορικός τίτλος χρησιμοποιούνταν εδώ και περίπου 183 χρόνια, από το 1833 την εποχή της Αντιβασιλείας του Όθωνα (Άρμανσπέργκ, Έιντεκ, Μάουρερ).

Με τη διαφορά ότι το ΦΕΚ έχει μετονομαστεί στη «μαλλιαρή» κατά το ήμισυ, με το υπόλοιπο να παραμένει στην καθαρεύουσα…. Κι αυτό, γιατί από τις 23 Φεβρουαρίου ο τίτλος είναι «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και όχι «Εφημερίδα της Κυβέρνησης»…

Σημειώνεται ότι η Εφημερίς της Κυβερνήσεως ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 2 της 1/13 Φεβρουαρίου 1833 και αποτελεί μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Το εν λόγω Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 1 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) στις 16/28 Φεβρουαρίου 1833.

Στο άρθρο 1 σημειωνόταν: «Όλοι οι φέροντες την ημετέραν υπογραφήν νόμοι και διατάγματα, όλαι αι δημοσιότητος χρήζουσαι διατάξεις και διακηρύξεις των ημετέρων υπουργείων, έτι δε αι περί διορισμών και προβιβασμών εις τας δημοσίους υπηρεσίας, και αι περί παραιτήσεων ειδοποιήσεις, θέλουν δημοσιεύεσθαι του λοιπού δια μιας επισήμου εφημερίδος, ήτις θέλει φέρει το όνομα Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, και εκδίδεσθαι υπό την εφορίαν του ημετέρου επί των Εσωτερικών Γραμματέως της Επικρατείας.»

Περίπου με τον ίδιο χαρακτήρα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκδίδονταν προηγουμένως ο Φίλος του Νόμου (1824-1825), η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος (1825-1832) με εντολή του Εκτελεστικού, ο Ελληνικός Μηνύτωρ, λίγο αργότερα το 1832 η Εφημερίς της Ελλάδος και στη συνέχεια η Εθνική Εφημερίς (17 Απριλίου 1832). Τα έντυπα αυτά αφιέρωναν όλη ή μέρος της ύλης τους σε επίσημες αποφάσεις του κράτους.

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως αποτελεί το μόνο κατά το Σύνταγμα επίσημο και υποχρεωτικό μέσο δημοσιοποίησης των νομικών πράξεων των οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δια της οποίας αποκτούν ισχύ. Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως άρχισε να εκδίδεται στις 28 Φεβρουαρίου 1833 (νέο ημερολόγιο) και σήμερα όλα τα τεύχη της διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο. Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως εκδίδεται σε φύλλα. Το κάθε φύλλο ονομάζεται Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΦΕΚ, ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!