Θανάσης Νάκος, Υφυπουργός Εσωτερικών: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες.

Για τους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με τη διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας μιλά ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος στη συνέντευξή του στην «ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR». Τονίζει δε ότι δεν φτάνουν μόνο οι λιγότεροι και οικονομικά πιο εύρωστοι ΟΤΑ, αλλά χρειάζεται πρέπει «να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο κ. Νάκος μιλά επίσης για τη σημασία της Έκθεσης ΠΟΛΙΣ η οποία ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

– Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση προχωρά στο τελικό στάδιο της συζήτησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με στόχο να δημιουργηθούν ισχυροί ΟΤΑ. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό;

Ο ανασχεδιασμός της συνολικής διοικητικής οργάνωσης της χώρας θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν κατάλληλα οργανωμένες και στελεχωμένες αυτοδιοικητικές μονάδες με ορθολογικές αρμοδιότητες και πόρους.
Στην ουσία το κράτος θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια οντότητα περισσότερο ορθολογική, οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμη, ικανή να αναπτύξει τόσο τους ανθρώπινους, όσο και τους φυσικούς πόρους, μέσα από μια ανακατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων.
Στη βάση αυτών των αρχών εργαζόμαστε στο Υπουργείο Εσωτερικών και σταθερά προσηλωμένοι σε μια ουσιαστική, γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία διαλόγου, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

– Ισχυρότεροι ΟΤΑ σημαίνει και μεταφορά πρόσθετων πόρων από την πολιτεία προς την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης μια τέτοια κίνηση;

Είναι αλήθεια ότι ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση σημαίνει και καλύτερη οικονομική κατάσταση από την υπάρχουσα. Αν όμως, όπως απλοποιημένα παρουσιάζεται, διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας σημαίνει μόνο λιγότεροι δήμοι και περισσότεροι πόροι από το κεντρικό κράτος προς αυτούς, τότε πιστεύω ότι ούτε για μεταρρύθμιση μιλάμε ούτε για ισχυρότερους δήμους.
Ισχυροί δήμοι είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, εκείνοι που είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε αν θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο που απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα και οι πολίτες.


– Ήδη η Κυβέρνηση αποφάσισε, η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, ύψους 1,5 δις ευρώ, να γίνει με την έκδοση ομολόγων. Είναι τελικά αυτή η καλύτερη λύση;

Πιστεύω ότι η απόφαση της αποπληρωμής των παρακρατηθέντων από το 1989 έως το 2003, που έχουν προσδιορισθεί σε 1,411 εκατομμύρια ευρώ, είναι ιστορικής σημασίας.
δε γνωρίζω πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου μία νέα Κυβέρνηση, σεβόμενη τη συνέχεια του Κράτους, να αναλαμβάνει τα χρέη που δημιούργησε η προηγούμενη.
Σε κάθε περίπτωση, η βεβαιότητα ότι σε συγκεκριμένο χρόνο θα υπάρξουν συγκεκριμένα έσοδα, δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν αποπληρωμή χρεών τους προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους ή ακόμη και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό.


– Σήμερα ξεκινά στη Θεσσαλονίκη η έκθεση «ΠΟΛΙΣ». Ποια είναι η σημασία της για την Αυτοδιοίκηση;

Η έκθεση “POLIS 2007” αποτελεί, πλέον, ένα θεσμό για την Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο για την Ελλάδα. Με συμμετοχές από Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία, Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, δανία, Νορβηγία, Φινλανδία αλλά και τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Κίνα και την Ιαπωνία, αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, διεθνώς.
Ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως Παρουσιάσεις, Ημερίδες και Συνέδρια, δίνουν την ευκαιρία για γόνιμο προβληματισμό και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σε ζητήματα ανάπτυξης, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η γνωστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από την Αυτοδιοίκηση προς το δημότη, η παροχή χρήσιμων πληροφοριών από τη διοίκηση και η παρουσίαση του έργου του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Έκθεσης.
Η φετινή είναι η 6η διοργάνωση και η συνεχής παρουσία του Υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει και τη σημασία που προσδίδουμε στην Έκθεση, ως το συνδετικό κρίκο της διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση, με τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς της οικονομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!