Γιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά: Μια νέα αυτοδιοικητική εποχή θα αναζωογονήσει την ελληνική κοινωνία

Μετεξέλιξη του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης που δικαίωσε τις προσδοκίες των πολιτών ζητά με τη συνέντευξή του στην «ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR» ο Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας. «Η πρόταση μας όπως την έχουμε καταθέσει δημόσια, συνιστά το πέρασμα σε μια νέα αυτοδιοικητική εποχή, από την αιρετή νομαρχιακή στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο με τις Νομαρχίες να συνεχίζουν να υφίστανται ως διοικητικές μονάδες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

– διοικητική Μεταρρύθμιση. Οι συζητήσεις πυκνώνουν, πρόσφατα συζητήθηκε στο συνέδριο της ΚΕδΚΕ, είναι και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μία γενναία διοικητική Μεταρρύθμιση που θα διαπνέεται από αυθεντικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και θα οδηγεί στη μετεξέλιξη του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Η πρόταση μας όπως την έχουμε καταθέσει δημόσια, συνιστά το πέρασμα σε μια νέα αυτοδιοικητική εποχή, από την αιρετή νομαρχιακή στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο με τις Νομαρχίες να συνεχίζουν να υφίστανται ως διοικητικές μονάδες.
Ο νέος αυτός θεσμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, με οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία προκειμένου να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, μέσα από μία γενναία φορολογική αποκέντρωση.
Ο οικονομικός έλεγχος και η εποπτεία του νέου θεσμού προτείνουμε να ανατεθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα συσταθεί από τη Βουλή για τον σκοπό αυτό.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας νέος, γνήσιος αυτοδιοικητικός σχηματισμός μπορεί να αναζωογονήσει την ελληνική κοινωνία και να ενεργοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα αισθάνονται να καταπιέζονται από το Κεντρικό Κράτος.

– Νέος Κώδικας ΝΑ. Είστε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο όπως αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στο προσεχές συνέδριο της ΕΝΑΕ;

Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός και στην περίπτωση του νέου Κώδικα το ξεκίνημα δεν υπήρξε το καλλίτερο δυνατό.
Το σχέδιο που μας έστειλε η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ ως βάση διαλόγου ήταν απίστευτα ελλιπές, με κεφαλαιώδη λάθη, ελλείψεις, επαναλήψεις και παραλείψεις. Αρκεί να σας πω ότι καταθέσαμε τις παρατηρήσεις μας, ως «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», τρεις φορές στα αρμόδια όργανα, με αλλεπάλληλα πολυσέλιδα υπομνήματα που εντάχθηκαν στο σχέδιο του Κώδικα σε ποσοστό 99,9 % με μόνη εξαίρεση, αλλά καθόλου αμελητέα, την αλλαγή του εκλογικού νόμου για το 42 %.
Αυτό όμως που προέχει είναι να δούμε εάν η Κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτό το σύνολο των παρατηρήσεών μας.
Η διοίκηση της ΕΝΑΕ οφείλει να υψώσει το παράστημά της και να μην δεχτεί καμία αλλαγή στις διεκδικήσεις που προβάλλουμε μέσα από τον νέο Κώδικα.

– Ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης θεωρείτε ότι έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών;

Ο θεσμός μπορεί να δικαίωσε τις προσδοκίες των πολιτών, η Κυβέρνηση όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του θεσμού.
 Ενώ οι εκπρόσωποί της αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα των αποκεντρωτικών μορφών εξουσίας και διατυμπανίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η στόχος τους είναι η ενδυνάμωση του θεσμού, η δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων, η ενίσχυση με πόρους και αρμοδιότητες, όλα αυτά έμειναν ένα γράμμα κενό.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με όλα αυτά τα προβλήματα κατόρθωσε να αναδειχθεί σταδιακά σε θεσμό προσφοράς, αναντικατάστατο για τους πολίτες.
Οι πολίτες απευθύνονται σε μας για κάθε θέμα που τους αφορά, γι’ αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι ήρθε πλέον η ώρα της ενηλικίωσης του θεσμού με τη μετεξέλιξή του σε αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

– Ποια η άποψή σας για την έκθεση Polis;

Η Polis συνιστά έκθεση σημείο αναφοράς κάθε χρόνο για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας. Θεωρώ ότι η διεξαγωγή έκθεσης με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντική και εύχομαι να συνεχίσει να οργανώνεται και στο μέλλον ακόμα πιο δυναμικά, ενεργά και παρεμβατικά προς όφελος των πολιτών και της αυτοδιοίκησης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!