ΑΣΕΠ-3Κ: Το εφιαλτικό σενάριο για τους υποψήφιους-Πότε κινδυνεύουν να μην διοριστούν

Αυξημένες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα ένα εφιαλτικό σενάριο τόσο για τους υποψηφίους της 3Κ όσο και για τους δήμους, βλέπουν αιρετοί και συνδικαλιστές των δήμων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και μη διορισμού των οριστικά επιτυχόντων, όπως έγινε με προκηρύξεις του ΑΣΕΠ το 2008 και 2009.

Πώς όμως, μπορεί αυτό το απευκταίο σενάριο να το δούμε μπροστά μας να εξελίσσεται τους επόμενες μήνες. Ας καταγράψουμε τα δεδομένα:

-Το ΑΣΕΠ ανακοινώνει τους οριστικούς πίνακες στις 15 Μαρτίου, σενάριο που με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τους εργαζόμενους στην Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και, εμμέσως πλην σαφώς, και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, δεν βρίσκεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μακριά από την πραγματικότητα. Άλλωστε, με βάση και την τελευταία ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, έχουν «κλειδώσει» περίπου 4.500 θέσεις και απομένουν πάνω από 2.600 για να οριστικοποιηθεί ο έλεγχος. Το θέμα είναι ότι, όπως λένε, «πηγές» της Ανεξάρτητης Αρχής αυτό το τρίτο στάδιο ελέγχου που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, θα είναι το πιο δύσκολο, καθώς λόγω των πολλών λανθασμένων αιτήσεων υποψηφίων, είναι πιθανόν για να «κλειδώσει» μία θέση να χρειαστεί να ανοιχτούν ακόμη και 50 φάκελοι. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, με βάση το ίδιο το ΑΣΕΠ, είναι πιθανόν να χρειαστεί να ανοιχτούν ακόμη και 130.000 φάκελοι!

-Σύμφωνα με τα γραφεία προσωπικού των δήμων αλλά και όσα αποκάλυψε στον Αθήνα 984 και την εκπομπή aftodioikisi.gr, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, για τον διορισμό των οριστικά επιτυχόντων απαιτούνται περίπου 2 με 3 μήνες. Κι αυτό γιατί οι μόνιμα διοριστέοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους εντός προθεσμίας, τα οποία θα ελεγχθούν από τις διευθύνσεις προσωπικού, ώστε να υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους από τους δημάρχους. Μιλάμε δηλαδή, για μέσα Μαΐου με μέσα Ιουνίου, άρα πάνω στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

-Ακόμη, όμως και η διαδικασία να συντμηθεί, με βάση την έως τώρα πρακτική, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να έχει ολοκληρωθεί και να έχουν υπογραφεί οι διαπιστωτικές πράξεις των δημάρχων έως την 26η Απριλίου (σ.σ. μόλις 40 ημέρες από την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων), οπότε με βάση τη νομοθεσία απαγορεύονται λόγω εκλογών οι προσλήψεις στους δήμους.

-Αν, λοιπόν, δεν έχει γίνει ο διορισμός των οριστικά επιτυχόντων μέχρι την 26η Απριλίου, τότε, με βάση τη νομοθεσία, η διαπιστωτική πράξη θα πρέπει να υπογραφεί από τις νέες δημοτικές Αρχές που θα εγκατασταθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, ο διορισμός αναβάλλεται για το Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Σε αυτή την περίπτωση πρόβλημα δεν θα έχουν μόνο οι υπό διορισμό υποψήφιοι της 3Κ αλλά και οι δήμοι, καθώς, με την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων λήγουν αυτομάτως οι συμβάσεις των προσωρινά επιτυχόντων, με αποτέλεσμα, να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη να μείνουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό ενόψει της, ιδιαίτερα απαιτητικής στην αποκομιδή απορριμμάτων, θερινής περιόδου.

-Και λέμε, «βλέπουμε», γιατί τότε οι οριστικά επιτυχόντες είναι πιθανόν να πέσουν σε μία νέα απαγόρευση προσλήψεων. Αυτή των εθνικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 (σ.σ. η τελευταία συνταγματική προθεσμία είναι η 13η Οκτωβρίου), καθώς, με βάση τη νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσληψη ή διορισμός έως την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Άρα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και δεν καταστεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν τις νέες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να (μην) διοριστούν. Και λέμε να (μην) διοριστούν γιατί αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με την σημερινή ενισχυμένη αναλογική, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται, πόσο (αν)έφικτο θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική.

-Όμως, το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο εφιαλτικό για τους 8.166 οριστικά επιτυχόντες της 3Κ από ένα σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ η οποία έχει ταχθεί κατά της συγκεκριμένης προκήρυξης. Αν και σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Αθήνα 984» και την εκπομπή aftodioikisi.gr ο αρμόδιος τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης της προκήρυξης, πολλοί υποψήφιοι της 3Κ κρατούν μικρό καλάθι.

Ποιος είναι ο μόνος τρόπος να αποκλειστεί παντελώς, ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο: Να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα προβλέπει ότι για λόγους επειγουσών αναγκών των δήμων, οι διορισμοί των οριστικά επιτυχόντων της 3Κ θα μπορούν να γίνουν και μετά την 26η Απριλίου. Άλλωστε, στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Ιωάννης Καραβοκύρης υποστήριξε ότι υπάρχουν διατάξεις στη νομοθεσία για να ξεφύγουμε από την αναστολή προσλήψεων, προσθέτοντας ότι «το ΑΣΕΠ θα συνηγορήσει σε αυτό για να μην ενταχθούμε στην διαδικασία της αναστολής». Αν και ο κ. Καραβοκύρης αναφερόταν, προφανώς,  στην απαγόρευση έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων της 3Κ μετά την 26η Απριλίου, κάτι τέτοιο, αλλά με νέα νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να προβλεφθεί και για το διορισμό των επιτυχόντων της προκήρυξης.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΑΣΕΠ, ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ, ΣΕΝΑΡΙΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΡΝΗΤΙΚΑ, 3Κ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!