ΠΑΜ-Θ: Και πάλι «βίζα» για εξαγωγή ζώντων ζώων προς Τουρκία

Την άρση απαγόρευσης εξαγωγών ζώντων ζώων (βοοειδών, αιγών και προβάτων) στην Τουρκία προχώρησε τουρκική πλευρά έπειτα από μια σειρά συναντήσεων και διαπραγματεύσεων της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και αντιπροσώπου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ, με τις τουρκικές Αρχές από τον περασμένο Μάιο.

Αυτό ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της επικαλούμενη έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιήθηκε από τουρκικής πλευράς άρση της απαγόρευσης των ελληνικών εξαγωγών ζώντων ζώων (βοοειδών, αιγών και προβάτων) που προορίζονται για αναπαραγωγή, εκτροφή και σφαγή προς την Τουρκία· είχε επιβληθεί από τις Τουρκικές αρχές από τον  Μάιο του 2012 .

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στην τελική συνάντηση στις 15-9-2012 στη Θεσσαλονίκη, οι εξαγωγές προς την Τουρκία θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Τα ζώα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό κέντρα συγκέντρωσης, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Κατάλογος με τα εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης έχει αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας.

Τα προς εξαγωγή ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται αποκλειστικά στα κέντρα συγκέντρωσης 72 ώρες πριν την αποστολή τους. Ζώα που δεν προορίζονται για εξαγωγή ΔΕΝ πρέπει να βρίσκονται για κανένα λόγο στα κέντρα συγκέντρωσης.

Τα ζώα κατά την μετακίνησή τους από το κέντρο συγκέντρωσης προς την Τουρκία πρέπει να συνοδεύονται με τα κατάλληλα υγειονομικά πιστοποιητικά, τα οποία υποχρεωτικά φέρουν την υπογραφή του επίσημου κτηνιάτρου που έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Κατάλογος με τα ονόματα των εγκεκριμένων επίσημων κτηνιάτρων έχει αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας.

Αντίγραφο του υγειονομικού πιστοποιητικού πρέπει να αποστέλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της το διαβιβάζει στο αρμόδιο σημείο επαφής των τουρκικών Αρχών.

Μπορούν να εξαχθούν στην Τουρκία ΜΟΝΟ ζώα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και φέρουν την σήμανση που προβλέπεται από την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Οι απαιτούμενες  εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν τα προς εξαγωγή ζώα καθώς και η περίοδος «καραντίνας» θα διεξάγονται στην εκτροφή προέλευσης και μόνο μετά την έκδοση αρνητικών αποτελεσμάτων θα οδηγούνται στα κέντρα συγκέντρωσης.

Η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων εξακολουθεί να ισχύει από τις περιοχές του Αιγαίου, όπου υπάρχουν εστίες καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!