Καταλονία/Εκλογές: Χάνουν οι εθνικιστές, ενισχύονται οι αυτονομιστές

Τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα, που πήραν μέρος στις καταλανικές εκλογές, πορεύονται να συγκεντρώσουν όλα μαζί μεγάλο αριθμό εδρών στο 135μελές νέο τοπικό κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από τα πρώτα στη σειρά τμηματικά αποτελέσματα. Όμως, το μεγαλύτερο από αυτά τα τέσσερα κόμματα, το CiU, θα έχει απώλεια εδρών, ως προς αυτές που είχε στο διαλυθέν πρόωρα κοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, με καταμετρημένο το 80%, περίπου, των ψήφων, το εθνικιστικό CiU συγκεντρώνει προς το παρόν 49 (είχε όμως 62) έδρες. Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασίασε τις έδρες του φθάνοντας τις 20 έναντι 10 που είχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο. Οι σοσιαλιστές γίνονται το δεύτερο μεγαλύτερο περιφερειακό κόμμα με 22 βουλευτές. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι το τέταρτο σε δύναμη με 19 έδρες.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ, ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία επιθυμούσε, ώστε μελλοντικά να διαχειριστεί μια πιθανή τάση για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών. «Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω από τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Άρτουρ Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU. «Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της», συμπλήρωσε.

Ο Άρτουρ Μας που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αρνείται να παραχωρήσει στην Καταλονία αυξημένη φορολογική αυτονομία, είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις εκλογές, ελπίζοντας να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, για την υποστήριξη του σχεδίου διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την αυτοδιάθεση της περιοχής.  Η Καταλονία έχει πληθυσμό 7,6 εκατομμυρίων.

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!