«Φράγμα» στη λειψυδρία επιχειρεί να βάλει η νομαρχία Λάρισας

Την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, το φράγμα δελερίων, από το οποίο αναμένεται να ποτιστούν 13 έως 15.000 στρέμματα στην επαρχία Τυρνάβου, προωθεί η νομαρχία Λάρισας, μέσα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με την ολοκλήρωσή του, το φράγμα θα εξυπηρετήσει τις αρδευτικές, υδρευτικές, κτηνοτροφικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Ροδιάς, των δελερίων,του Αργυροπουλίου και των γειτονικών δήμων Τυρνάβου και Αμπελώνα.

Ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, συνοδευόμενος από τους δημάρχους Τυρνάβου Χ. Κιτσίδη και Αμπελώνα Α.Χρυσοβέργη, επισκέφθηκε το έργο για να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών των ερευνητικών γεωτρήσεων που γίνονται στο πλαίσιο της οριστικής μελέτης για την κατασκευή του έργου.

Ο νομάρχης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών, ζήτησε, ωστόσο, από τους μελετητές την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών εντός του 2009 για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο 2010.

Οπως τόνισε ο νομάρχης το αρδευτικό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για τη νομαρχία Λάρισας. «Σε όλο το νομό αναζητούμε τα τελευταία χρόνια κατάλληλες θέσεις και προχωρούμε συνεχώς σε νέα φράγματα, την τακτική αυτή θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας», δήλωσε σχετικά.

Το φράγμα δελερίων θα έχει ύψος 40 μέτρα και συνολική χωρητικότητα 6.856.000 μ3 νερού και με την κατασκευή του θα συμβάλλει και στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Τον τελευταίο χρόνο, εκπονούνται για το νομό Λάρισας οριστικές μελέτες ύψους 10,4 εκ. ευρώ, για 8 φράγματα στις περιοχές δελερίων, Αγ. Αντωνίου, Αγ. Τριάδας, Μύρων-Καλού Νερού, διλόφου, Ναρθακίου, Πουρναρίου-Αμπελακίων και Αγιοκάμπου. Εργα που όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα μπορούν να ενταχθούν στο Π.Α.Α. 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής» και να κατασκευαστούν σύντομα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη λειψυδρία, αφού θα εξυπηρετούν αρδευτικά 40.000 στρέμματα, τοπικές υδρευτικές ανάγκες και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση