«Όχι» στις δεξαμενές καυσίμων και χημικών στο Πέραμα από τη νομαρχία Πειραιά

Τη διακοπή λειτουργίας των δεξαμενών καυσίμων και χημικών στο Πέραμα ζητά ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη.

Με επιστολή του προς τον υπουργό, ο νομάρχης ζητά να ορίσει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία διακοπής λειτουργίας των δεξαμενών καυσίμων και χημικών στο Πέραμα που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον, δρομολογώντας όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και νομικές διαδικασίες.

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του, έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων και χημικών από το Πέραμα και ένας χρόνος από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο για να μελετήσει την μετεγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά από τότε καμία περαιτέρω σχετική ενέργεια δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο κ. Μίχας ζητά να διασφαλιστεί από σήμερα ότι οι χώροι των δεξαμενών θα θεωρούνται, εν δυνάμει χώροι πρασίνου και ήπιων χρήσεων κοινής ωφέλειας, σαν ελάχιστο αντιστάθμισμα προς τους πολίτες του Περάματος και του Πειραιά, ενώ σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η επέκταση του εμπορικού λιμένα προς τον αστικό ιστό, καταλαμβάνοντας κάποιον από τους χώρους που θα ελευθερωθούν.

«Τέτοιες δεξαμενές δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό» αναφέρει ο κ. Μίχας και ως άμεσης προτεραιότητας την υλοποίηση των παρακάτω 4 μέτρων:

1. Την άμεση ολοκλήρωση του οδικού έργου στο άνω Πέραμα, που θα αποφορτίσει την κυκλοφορία και θα λειτουργήσει σαν διέξοδος για τους κατοίκους, σε περίπτωση ατυχήματος.

2. Να δοθεί σε κυκλοφορία για τα οχήματα μεταφοράς καυσίμων, ο περιφερειακός δρόμος του εμπορικού λιμένα, ώστε να απαλλαγούν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες του Περάματος από διελεύσεις επικινδύνων φορτίων.

3. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της ασφάλειας των δεξαμενών του Περάματος για όσο διάστημα συνεχιστεί η λειτουργία τους.

4. Την επεξεργασία ολοκληρωμένου προγράμματος μέτρων και δράσεων, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Πέραμα και ιδιαίτερα για τη βελτίωση του ακουστικού περιβάλλοντος, με δράσεις μείωσης της ηχορύπανσης από τον εμπορικό λιμένα, ανάλογων με εκείνους που έχουν δρομολογηθεί για τους ελληνικούς αερολιμένες.

«Οι κάτοικοι του Περάματος ζουν σε απόσταση αναπνοής με ενεργές βόμβες, πολιορκημένοι από την δυσοσμία και την καθημερινή ανασφάλεια. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει κάποτε να σταματήσει και μόνη λύση είναι η οριστική απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαιοειδών από το Πέραμα», τόνισε και πρόσθεσε: «προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι τυχόν αποφάσεις ερήμην μας για διάθεση μέρους του χώρου που καταλαμβάνουν οι δεξαμενές, στον ΟΛΠ και στην κινέζικη COSCO, με στόχο την επέκταση του εμπορικού λιμένα, θα μας βρουν σθεναρά αντίθετους». Οπως αναφέρει, ο χώρος που καταλαμβάνουν οι δεξαμενές θα πρέπει εξολοκλήρου να αποδοθεί στην αυτοδιοίκηση, ενώ η νομαρχία Πειραιά προτίθεται να καταβάλει 3 εκ. ευρώ για την απαλλοτρίωση χώρων που καταλαμβάνουνα ανενεργές εταιρείες πετρελαιοειδών.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!