Αγοραστός: Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το νεο ΕΣΠΑ

«Στη Θεσσαλία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση των αναγκών του και, σε αυτό στοχεύει η αιρετή Περιφέρεια. Για να πετύχουμε, η ατομική ευθύνη του καθενός πρέπει να αναχθεί σε εθνική ευθύνη» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας για την νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης  αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στις δυο συναντήσεις εργασίας, υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ, ξέρουμε τις αστοχίες του παρελθόντος, τις αλλάζουμε, συνεργαζόμαστε, επιταχύνουμε τις διαδικασίες, με στόχο το νέο ΕΣΠΑ, να είναι ένα ΕΣΠΑ Θεσσαλικό. Σ’ αυτό σχεδιάζονται 13 περιφερειακά προγράμματα, πολυτομεακά και πολυταμειακά για να μπορούμε να πάμε γρήγορα στην υλοποίηση των έργων. Στόχος μας είναι 1/1/2014 το νέο ΕΣΠΑ να προχωρήσει. Δηλαδή να μην έχουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος που πήγαινε πίσω, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα, είναι θέσεις εργασίας, είναι ενίσχυση της τοπικής πραγματικής και εθνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα στην νέα διαδικασία. Μαζί να βρούμε τις λύσεις και να προχωρήσουμε για το αύριο της Θεσσαλίας. Οι Θεσσαλοί έχουν αποδείξει ότι πετυχαίνουν όταν είναι ενωμένοι».

Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα για να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και επιστροφή στην ανάπτυξη, στάθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το έργο της κυβέρνησης είναι τιτάνιο και ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να γίνονται σωστές και μεθοδικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να ωφεληθεί στρατηγικά η χώρα».

Για τη νέα προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) ο υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ο σχεδιασμός να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και με τη συμμετοχή όλων των φορέων αλλά κυρίως των πολιτών: «Πρόθεση μας είναι στο νέο ΕΣΠΑ να υπάρξουν πλέον 13 περιφερειακά προγράμματα και όχι 5 όπως υπήρχαν στο τρέχον ΕΣΠΑ. Η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα και πρόθεση μας είναι να είναι σαφώς οριοθετημένα τα περιφερειακά προγράμματα σε σχέση με τα τομεακά, έτσι ώστε η κάθε Περιφέρεια να έχει τον πλήρη έλεγχο στα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται».

Σε ότι αφορά το τρέχον ΕΣΠΑ ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι η χώρα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μια απορρόφηση 56,7% «που μας τοποθετεί στην 8η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι 7,5% μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Από κει και πέρα οι φορείς οι οποίοι υλοποιούν τις δράσεις του ΕΣΠΑ έχουν και την ευθύνη μαζί βεβαίως με όλους που μετέχουν στον σχεδιασμό να προχωρούν με ταχυτέρους ρυθμούς τα έργα. Σαφέστατα και υπάρχουν προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με λύσεις όπως είναι η απλοποίηση και η επίσπευση διαδικασιών«.

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γιαννούσης ανεφερε, μεταξυ άλλων τα εξής: «Δεν ήταν όλα στραβά σε όσα γίνανε τα τελευταία 30 χρόνια. Το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα, η χωρά άλλαξε μορφή και έγιναν βήματα για να πάμε ακόμα καλύτερα. Όμως επειδή όλα αυτά έγιναν χωρίς τις αντίστοιχες διαθρωτικές αλλαγές, όλα αυτά κατέρρευσαν σε μια νύχτα. Πρέπει όμως πλέον να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και να σταματήσουμε να βλέπουμε το κράτος και το δημόσιο ως τον κύριο φορέα δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Tο συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και τοποθετήσεις εκπροσώπων υπουργείων, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και ερευνητικών, επαγγελματικών και κοινωνικών εταίρων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάνης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, οι δήμαρχοι Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Τρικαίων Χρήστος Λάππας, Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, Τυρνάβου Νίκος Μαλάκος, Ζαγοράς-Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου, Αργιθέας Χρήστος Καναβός, Ρήγα Φερραίου κ. Ελένη Λαΐτσιου, Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων, διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, φορέων και οργανώσεων, υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων και περιφερειακών φορέων, επιχειρηματίες αλλά και πολίτες.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση