Π. Θεσσαλίας: Στην κυκλοφορία και επίσημα η παράκαμψη Ομολίου

«Βελτιώνεται η ασφαλής προσβασιμότητα και μειώνεται ο χρόνος μετάβασης προς τα παράλια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή παράδοσης της παράκαμψης του Ομολίου προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά όπως ανέφερε, παραδίδονται σε κυκλοφορία 2,6 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, γέφυρα, δυο ισόπεδοι κόμβοι, σήμανση, στηθαία και διαπλατύνσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης: «Παραδίδεται ένα έργο που αναπτύσσει την επικοινωνία και διευκολύνει τις ανθρώπινες κοινότητες, βελτιώνει την ασφαλή προσβασιμότητα και δίνει λύση σε χρόνια προβλήματα. Πλέον η πρόσβαση προς τα παράλια της περιοχής είναι πολύ πιο εύκολη, πιο γρήγορη και ασφαλής, με άμεσο αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Επιπλέον ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ατυχημάτων στον οικισμό του Ομολίου, που παρατηρούνταν λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό, υλοποιεί και παραδίδει προς χρήση μέσω του ΕΣΠΑ έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα που διαχέουν κοινοτικούς πόρους στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας».

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στο έργο  τη γεν. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Π. Γερακούδη, τον π. γεν. γραμματέα κ. Φ. Γκούπα τον πρώην νομάρχη Λάρισας κ. Λ. Κατσαρό, τον πρώην δήμαρχο Ευρυμενών κ. Δ. Τσιτσέ, τον νυν δήμαρχο κ. Α. Γκουντάρα, τον π. πρόεδρο της κοινότητας Ομολίου κ. Σαρακατσάνο, την κατασκευάστρια εταιρεία, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

Ο δήμαρχος Αγιάς  Αντώνης Γκουντάρας, ανέφερε τα εξής: «Σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, προετοιμάζουμε και υλοποιούμε έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο όπως αυτό που παραδίδεται σήμερα, διασφαλίζοντας την ομαλή πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Επίσης πραγματοποιούμε παρεμβάσεις όπως η γέφυρα στο Σταβάρι, το 2ο φράγμα στον Παλαιόπυργο, εντάσσουμε το αρδευτικό του Ομολίου, ολοκληρώνουμε τις μελέτες αποχέτευσης του Ομολίου, Στομίου και Καρίτσας, του λιμανιού του Στομίου κ.α. Όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας, της Διαχειριστικής Αρχής και του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ευχαριστώ θερμά τους προκατόχους μου, την π. Νομαρχιακή Αρχή και όλους όσους συνέβαλαν για να παραδοθεί το έργο αυτό».

Αναλυτικά, η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012 με δικαιούχο του έργου την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με ποσό σύμβασης 2.700.012 ευρώ και ανάδοχο την «ΑΙΑΣ ΑΤΕ». Τον Μάιο του 2012 και για να ολοκληρωθεί το έργο υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση αρχικού προϋπολογισμού 330.000,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 130.393,16 ευρώ, για την μετατόπιση αγωγών ύδρευσης και συμπλήρωση έργων αποκατάστασης της απορροής των όμβριων.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου ήταν η παράκαμψη του επαρχιακού οδικού δικτύου Λάρισας – Ομολίου-Στομίου στο βόρειο τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος Ομολίου του Δήμου Αγιάς  συνολικού μήκους 2.600,00 μ. Ο σκοπός της παράκαμψης Ομολίου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης χάραξης του επαρχιακού οδικού δικτύου η οποία διέρχεται δια μέσου του οικισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός μεν ο κίνδυνος ατυχημάτων αφετέρου λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, να παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες, κυκλοφοριακή συμφόρηση.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΟΜΟΛΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση