ΡΕΚΚ: Συμβολή στη διαβούλευση για το ΤΟ-πικό Σ-χέδιο Δ-ιαχείρισης Α-ποβλήτων Καλαμαριάς - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
27
Νοέμβριος
Back

ΡΕΚΚ: Συμβολή στη διαβούλευση για το ΤΟ-πικό Σ-χέδιο Δ-ιαχείρισης Α-ποβλήτων Καλαμαριάς

Στη διαβούλευση που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς για το ΤΟΣΔΑ συμμετείχε χθες Πέμπτη η παράταξη ΡΕΚΚ με κείμενο συμβολή.

Συγκεκριμένα  η ΡΕΚΚ υποστηρίζει τα εξής:

«Είμαστε σύμφωνοι στην κατεύθυνση υλοποίησης του ΕΣΔΑ μέσω των τοπικών ΤΟΣΔΑ και ειδικότερα αυτό της Καλαμαριάς, το οποίο θεωρούμε τεχνικά και επιστημονικά άρτιο.

Αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του.

Α. Απαιτείται η υιοθέτηση από τη διοίκηση της φιλοσοφίας που διέπει το ΕΣΔΑ και των επιμέρους κατευθύνσεών του με αποκλεισμό  ως μεθόδου «αξιοποίησης» των ανακυκλούμενων υλικών («συμμείκτων») , της «καύσης», διότι από τη καύση συμμείκτων εκλύονται διοξίνες και φουράνια, που είναι καρκινογόνες ουσίες.

«Τέλεια καύση» δεν μπορεί να υπάρξει δεδομένου ότι το κόστος υιοθέτησης τέτοιας τεχνολογίας είναι τόσο υψηλό, που δε συμφέρει τις βιομηχανικές μονάδες που σχεδιάζουν.

Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η «καύση» μπορεί να μην έχει επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία αποτελέσματα είναι ψευδής.

 

Β. Την διαπίστωση ότι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να αναδιοργανωθεί σε σύγχρονη βάση με διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό του . Η μέχρι σήμερα πορεία του είναι απογοητευτική .

Λειτουργεί απλά διεκπεραιωτικά και χωρίς συνέπεια στους περιβαλλοντικούς στόχους  και πρακτικές.

Βαρύνεται με το ΣΜΑ Ευκαρπίας, την κακή κατάσταση στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης (ρύπανση χειμάρρου Μπογδάνα), με την ατελή «αποκατάσταση» της παλιάς χωματερής Δερβενίου κλπ.

 

Γ. Απαιτείται η άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας μέσω συγκεκριμένων στοχεύσεων και χορήγησης κινήτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται:

  1. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επανάκτηση ή επανάχρηση στερεών αποβλήτων , διαδικασίας που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (πχ. ξύλινων παλιών επίπλων κλπ.). Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δημιουργηθούν αυτοτελή κέντρα διαλογής επαναχρησιμοποιημένων υλικών.
  2. Να δοθούν υλικά κίνητρα στους δημότες ώστε να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία (πχ. χορήγηση ΕΚΠΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ).
  3. Να επανεξεταστεί το «καθεστώς συνεργασίας» τυο Δήμου με τους φορείς ανακύκλωσης.
  4. Να προωθηθεί η οικιακή κομποστοποίηση με την πρόβλεψη π.χ. δημιουργία χώρων κομποστοποίησης στις νέες οικοδομές, όπως προβλέπονται χώροι στάθμευσης οχημάτων.
  5. Να περιοριστεί δραστικά η χρήση μη ανακτήσιμων υλικών (πχ. πλαστικές σακούλες), των οποίων ο χρόνος βιο-αποδόμησης είναι πολύ μεγάλος .
  6. Να προωθηθούν από σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες τέσσερις κάδοι (για χαρτί, ΤΕΤΡΑ-ΠΑΚ, PET-Πλαστικό και Αλουμίνιο) και με βάση τον όγκο των υλικών που παραδίνονται στην υπηρεσία να αποκτούν «προνόμια» υπέρ των σχολικών μονάδων.
  7. Τα επιμέρους « σημεία τοποθέτησης των κάδων διάφορων ρευμάτων » να γίνουν γνωστά εκ των προτέρων, ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι δημότες και να υπάρχει μέριμνα ώστε να διατηρούνται καθαροί οι κάδοι και τα σημεία αυτά. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από ακάθαρτους κάδους και την περιοχή γύρω από αυτούς γεμάτη με απορρίμματα είναι αρνητική.

 

Είναι θέμα παιδείας, διαπαιδαγώγησης των δημοτών, αλλά και εγρήγορσης των υπηρεσιών του Δήμου.

Τελικά, να εμπλακεί όλη η τοπική κοινωνία στην εφαρμογή του ΤΟΣΔΑ, όποια τελική μορφή κι αν έχει.

  1. Να κληθούν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι (πολιτιστικοί, μορφωτικοί, αθλητικοι, ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ και άλλοι) να οργανώσουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μελών τους στο ζήτημα της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού στην πηγή των απορριμμάτων.»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!