Φωτιά στη Σαλαμίνα: Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων – 8 εγκαυματίες -Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί (Εικόνες & Βίντεο)
update 21:οο
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από τις περιοχές Σατερλί και Κολώνες στη Σαλαμίνα, με συνολικά 593 άτομα να έχουν απομακρυνθεί από θαλάσσης, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν το νησί.
Οι τελευταίοι 22 απεγκλωβισμένοι μεταφέρονται με επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι των Παλουκίων.
Στην περιοχή παραμένουν για επιτήρηση και παροχή συνδρομής δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρεται στις εξελίξεις της πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα και στην ιατρική αντιμετώπιση εγκαυματιών και τραυματιών. “Επικαιροποιημένη αναφορά από Πυρκαγιά Σαλαμίνας
Συνολικά καταγράφηκαν 10 περιστατικά, ηλικίας 15-89 ετών, κυρίως με εγκαύματα και συμπτώματα από εισπνοή καπνού. Πέντε ασθενείς διακομίστηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία διακομιδής, μεταξύ των οποίων μία εγκαυματίας με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο 25% της επιφάνειας σώματος και μία ασθενής που διακομίζεται στο Θριάσιο. Τρεις ασθενείς εξήλθαν με οδηγίες, ενώ δύο παραμένουν σε φιλοξενία και παρακολούθηση. Το ΚΕΠΥ παρακολουθεί την εξέλιξη και συντονίζει τις απαιτούμενες υγειονομικές ενέργειες.”
update 19:30
Η πυρκαγιά στα Περιστέρια της Σαλαμίνας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεκίνησε από οικόπεδο με σκουπίδια κοντά στην οδό Ανδρομάχης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του ΠΣ, κάτοικος της οδού Ανδρομάχης που έκανε την αναγγελία της πυρκαγιάς (14:43) στην πυροσβεστική κατέθεσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από παρακείμενο οικόπεδο επί της οδού Ανδρομάχης το οποίο ήταν γεμάτο σκουπίδια.
Νωρίτερα, η εικόνα της φωτιάς στη διαδρομή προς Πειραιά:


update 18:42
Η πυρκαγιά είναι χωρίς ενιαίο μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες.
update 18:25
Έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής από τις θαλάσσιες περιοχές Σατερλί και Κολώνες Σαλαμίνας, 364 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε τρία φέρι μποτ, που παραμένουν στην περιοχή για την υποστήριξη της επιχείρησης.

update 18:05
Η έκτακτη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα
«Καλησπέρα σας από το κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Σαλαμίνα, σήμερα 16 Αυγούστου 2026. Η πρώτη στις 14:43 στην περιοχή Περιστέρια και η δεύτερη στις 15:03 στην περιοχή Κακή Βίγλα Σεληνίων.
Η πυρκαγιά στα Περιστέρια εκδηλώθηκε σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δάσους, πλησίον της οδού Ανδρομάχης. Δυστυχώς, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, πριν από την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν στη συνέχεια από τους πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης.
Τονίζεται ότι, η περιοχή της Σαλαμίνας σήμερα είναι σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς – κατηγορία 4- και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ, γεγονός που βοήθησε την πυρκαγιά να λάβει γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις και να εξαπλωθεί ραγδαία μέσα σε 7 λεπτά με κατεύθυνση προς τους πλησιέστερους οικισμούς, όπως φαίνεται και στις πρώτες φωτογραφίες των drones επιτήρησης στις 14:46 και 14:50.
Επιχειρούν συνολικά 260 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος και 58 οχήματα καθώς και πλήθος εθελοντικών οχημάτων. Για την αεροπυρόσβεση, και για τις δύο πυρκαγιές, έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 10 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Σαλαμίνας καθώς και της Περιφέρειας Αττικής όπου σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία πραγματοποιούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Εκδόθηκαν 6 μηνύματα από το 112 τόσο για την ενημέρωση όσο και για την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών, Περιστέρια, Αίας Κλάμπ, Κολώνες, ΔΕΗ Χαλιώτη, Περάνι και Κακή Βίγλα προς ασφαλείς κατευθύνσεις.
Στην παραλία Σατερλί, βρίσκονται τα πλοία Μουζακίτης, Καραβασίλης και ένα ταχύπλοο Rafnar του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και 4 πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος.
Aυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η απομάκρυνση λουόμενων.
Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε διασπορά στην περιοχή της πυρκαγιάς και πραγματοποιούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ομοίως σε διασπορά βρίσκονται και δυνάμεις του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και μέχρι στιγμής, ασθενοφόρα έχουν παραλάβει 4 άτομα με εγκαύματα και 1 ηλικιωμένο άτομο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.
Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση».
update 17:25
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και πολιτών από τις παραθαλάσσιες περιοχές Σατερλί και Κολώνες στη Σαλαμίνα. Συμμετέχουν 7 σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ συνδράμουν και ιδιωτικά σκάφη.
Οδηγίες εκκένωσης έχουν δοθεί για τις περιοχές Περιστέρια, Αίας Κλαμπ, Κολώνες, ΔΕΗ Χαλιώτη, Περάνι και Κακή Βίγλα, με κατευθύνσεις προς Αιάντιο και παραλία Σατερλί, ανάλογα με την περιοχή.
update 16:50
Δύο σοροί αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Περιστέρια Σαλαμίνας, επί της οδού Ανδρομάχης, κοντά στο σημείο από όπου φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά.
Από την περιοχή των Περιστεριών παρελήφθησαν 4 άτομα με εγκαύματα σε καλή κατάσταση για το ΚΥ Σαλαμίνας. Επίσης, παρελήφθη και ένας ηλικιωμένος μετά από απεγκλωβισμό από την οικία του από Κακή Βίγλα για ΚΥ Σαλαμίνας.


-5 σκάφη του Λιμενικού
-4 επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία
-4 λάντζες
-1 φορτηγίδα
-ιδιωτικά σκάφη

16:25
Μεγάλη φωτιά από το μεσημέρι στη Σαλαμίνα με δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη, στις περιοχές Περιστέρια και Σελήνια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και στο σημείο επιχειρούν πλέον 95 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και 18 οχήματα, καθώς και εθελοντές.
Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί 92 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ έχουν σηκωθεί τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να συνδράμουν.
Στην περιοχή έχει σταλεί και μήνυμα από το 112 το οποίο καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε ετοιμότητα.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν ήδη καεί σπίτια στα Περιστέρια», δήλωσε ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, περιγράφοντας την εικόνα από το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως ανέφερε στο ERT News, η φωτιά είναι εκτεταμένη και βασική προτεραιότητα των αρχών είναι η απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές που κινδυνεύουν.
«Κοιτάμε να απομακρυνθεί ο κόσμος, να βρούμε πλωτά μέσα για να απομακρυνθεί ο κόσμος όταν χρειαστεί. Αυτή είναι η μέριμνά μας», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει άμεση δυνατότητα εκκένωσης μέσω θαλάσσης, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Η περιοχή σήμερα είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).
Στις 14:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Στις 15:05 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περιστέρια και Αίας Κλάμπ με κατεύθυνση προς Αιάντιο.


Προτεινόμενα άρθρα
16.08.2026 | 21:00
16.08.2026 | 15:21






