Από τους πόρους των δήμων, η πληρωμή των προστίμων για ΧΑΔΑ

Στους δήμους θα καταλήγουν τα πρόστιμα για τη διατήρηση παράνομων χώρων ταφής αποβλήτων καθώς θα παρακρατούνται τα σχετικά ποσά από τους πόρους που προορίζονται για τους ΟΤΑ. Η διαδικασία επιβολής των προστίμων ενεργοποιείται, όπως έγινε γνωστό, μετά την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του 2005 για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, που κοινοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στους υπολοίπους δήμους της χώρας, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε μέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή η χώρα μας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο καλεί τους δήμους να θέσουν, το ταχύτερο δυνατόν, σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, καθώς οποιαδήποτε μελλοντική καθυστέρηση θα τους επιβαρύνει οικονομικά, μέσω της αναλογικής μετακύλισης του προστίμου στους ΟΤΑ που έχουν εντός των ορίων τους μη αποκαταστημένες χωματερές. Συνιστάται, μάλιστα, μόλις τελειώνει η εργολαβία αποκατάστασης ενός χώρου να αποστέλλεται στο υπουργείο έγγραφο περαίωσης της εργολαβίας.

ΠΕΔΚΜ: Τέσσερις οι ενεργοί ΧΑΔΑ στην περιφέρειά μας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από τους 71 ΧΑΔΑ που εξακολουθούν να παραμένουν εντός των ορίων της, μόνο τέσσερις είναι ενεργοί (ένας στην Ημαθία, ένας στις Σέρρες, και δύο στη Χαλκιδική). Παρ΄ όλα αυτά, από τους παραπάνω δρομολογείται η παύση της λειτουργίας μόνο των δύο που βρίσκονται στη Χαλκιδική. Πρόσφατα, μάλιστα, σταμάτησε η λειτουργία άλλων δύο, στην περιοχή των Σερρών.

Επιπλέον μπορεί να είναι λίγοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ, ωστόσο, μόνο τρεις από τους 71 αποκαταστάθηκαν τελικά (στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην Πέλλα) καθώς η πλειονότητα των 64 υπολοίπων είναι ενταγμένοι σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους.

Εξαιρούνται δύο για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί πρόταση και βρίσκονται, στην καλύτερη περίπτωση, στο στάδιο των μελετών (στον Ξερόλακκο Σερρών και το Άδενδρο Θεσσαλονίκης) και άλλοι δύο για τους οποίους οι υποβληθείσες προτάσεις βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης (στο Δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής).

Διαβάστε επίσης:
EE: «Στο σκαμνί» και €71.193 πρόστιμο καθημερινά σε Ελλάδα για ΧΑΔΑ
«Άγριο χέρι» Τατούλη στους δημάρχους για τα σκουπίδια
Πρόστιμα σε Μέγαρα και Βόρεια Κυνουρία για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΥΠΕΚΑ: 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΧΑΔΑ, ΚΑΠ, ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ, ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!