Δήμοι: Οι «12» της αν. Αττικής ζητούν ΚΑΠ με βάση την Απογραφή 2011

Δώδεκα δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής διαμαρτύρονται έντονα, με υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, την ΕΛΣΤΑΤ, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ, για τη μη δημοσιοποίηση μέχρι σήμερα «των αποτελεσμάτων του πραγματικού πληθυσμού» με βάση της Απογραφής 2011, πράγμα που «έχει ως συνέπεια οι προς τους δήμους χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κ.λπ. να συνεχίζουν και μετά την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας (και μέχρι σήμερα) να κατανέμονται βάσει του πραγματικού πληθυσμού του 2001». Οι δήμαρχοι (Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Σπάτων – Αρτέμιδας Χρήστος Μάρκου και Ωρωπίων Γιάννης Οικονομάκος) ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να τους δώσουν το υπόλοιπο των ΚΑΠ που δικαιούνται, με βάση τη νέα Απογραφή, όπως επίσης και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για τη μη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων.

Αυτό είναι έκνομο, λένε οι δώδεκα δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, διότι «κατά τη διάταξη του άρθρου 54 παρ.2 εδαφ.2 του Συντάγματος “τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάσει τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής τους”. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής κατοίκων 2011 που διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα από 10 – 24 Μαΐου 2011 με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2012, θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι την 24 Μαΐου 2012».

Οι δήμαρχοι ζητούν, καθώς «με την (επικείμενη) δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πραγματικού πληθυσμού του 2011, θα είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός των απωλειών»:

– να αναγραφούν οι απώλειες του 2012 στα έσοδα που θα μπορεί και θα πρέπει να διεκδικήσει κάθε δήμος από το κράτος, καθώς «η παράλειψη εγγραφής θεσμοθετημένων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές που υποχρεωτικά επιβάλλονται και εισπράττονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, συνιστά αδράνεια είσπραξης εσόδων κατά την έννοια του άρθρου 277 του ν. 3852/2010 όπως ισχύει».

– να υπολογισθούν, βάσει αυτών των απωλειών, τα αναμενόμενα έσοδα του 2013 και των επομένων ετών, ώστε ανάλογα να αναπροσαρμοσθεί και ο ευρύτερος δημοτικός σχεδιασμός.

– να αναζητηθούν (με κάθε τρόπο που θα κριθεί πρόσφορος) ευθύνες από όσους προκάλεσαν (και, μέχρι στιγμής, συνεχίζουν να προκαλούν) αυτές τις σημαντικές απώλειες στα έσοδα των δήμων μας.

Πέραν των ανωτέρω, αξιώνουν:

– η ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύσει επιτέλους τα αποτελέσματα της απογραφής του πραγματικού πληθυσμού 2011.

– οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, να διενεργούν τις προς τους ΟΤΑ κατανομές των χρηματοδοτήσεων των θεσμοθετημένων εσόδων τους, καθώς και κάθε άλλου εσόδου τους, υπολογίζοντας το πληθυσμιακό κριτήριο, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2011 (και όχι του 2001) που εξακολουθεί μέχρι τώρα να εφαρμόζεται παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ «12»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΚΑΠ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!