συμβασιούχοι-πρόσκληση-σκουρλέτη-στ-57194
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 02.03.2017 | 15:00

Συμβασιούχοι: Πρόσκληση Σκουρλέτη στα κόμματα για λύση του προβλήματος μέσω ΑΣΕΠ

Πρόσκληση στα κόμματα για διαβούλευση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απηύθυνε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, o υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Να βρούμε ποιος θα επιλέξει και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται επί σειρά ετών στο Δημόσιο. Να δούμε τις πραγματικές εργασιακές τους σχέσεις. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να το κουβεντιάσουμε. Θα μπορούσε να είναι το ΑΣΕΠ», πρόσθεσε.

Παράλληλα διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και στον πρόεδρο της Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του: «Χθες αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο λέγοντας ότι θα τους απολύσει. Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί και ο νεοφιλελευθερισμός δεν τον αφήνει!». Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τη ΝΔ «να καταλάβει το πρόβλημα και να έρθει με επιχειρήματα στο διάλογο».

Αν και ο κ. Σκουρλέτης δεν έδωσε σήμερα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών είχε μιλήσει για «μερικούς μήνες».

Το πληρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Χ. ΒΟΥΖΑΣ («aftodioikisi.gr»): Μια διευκρίνιση απλώς ήθελα, το έθιξε ο συνάδελφος ο κ. Σκουφάκης, το θέμα των συμβασιούχων, επειδή δεν το είπατε εσείς δε ρώτησα κάτι. Απλώς ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή σας άκουσα πριν από μερικές μέρες, νομίζω προχθές σε μια συνέντευξή σας στο ραδιόφωνο της ΕΤ, στο Πρώτο Πρόγραμμα,  να λέτε ότι δεν είναι θέμα ενός μήνα, είναι θέμα μερικών μηνών, ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο να λυθεί το θέμα των συμβασιούχων, δηλαδή μετατροπή σε αορίστου χρόνου, δεν ξέρω πώς ακριβώς θα γίνει και ποια θα είναι η διαδικασία.

                    Δηλαδή θα καλέσετε τα κόμματα να έρθουν να συζητήσουν, να φτιάξετε μια Επιτροπή; Το λέω για να είμαστε και ρεαλιστές, η Νέα Δημοκρατία ούτως ή άλλως έχει μια αρνητική στάση  απ’ ό,τι φαίνεται και με βάση τις χθεσινές  δηλώσεις  του αρχηγού της. Τί περιμένετε απ’ αυτή τη διακομματική πρόσκληση που κάνετε; Πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία; Γιατί αγωνιούν αυτοί οι άνθρωποι, καταλαβαίνετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κατ’ αρχήν περιμένουμε η Νέα Δημοκρατία να καταλάβει το πρόβλημα και να πάψει να κάνει  φθηνή αντιπολίτευση. Ας έρθει λοιπόν με τα επιχειρήματά της και να πει ότι εν πάση περιπτώσει θεωρεί ότι αυτές οι σκέψεις που έχουμε, αυτή η προσπάθεια την οποία σας λέω να τη συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε, και να δούμε και ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα καταγράψει και θα επιλέξει τις περιπτώσεις των συμβασιούχων που πράγματι έχουν μια διαφορετική σχέση εργασίας από αυτή που την ονομάζουμε σύμβαση, ανανεούμενη σύμβαση.  Και γι’ αυτό δε μιλάμε για νέες προσλήψεις. Είναι εντελώς λάθος. Γι’ αυτό δε μιλάμε για νέες επιβαρύνσεις. Αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Μια τέτοια προσέγγιση λοιπόν έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να  ορθολογικοποιήσει την κατάσταση, να βρούμε ίσως πιο σφιχτούς όρους χρήσης του όρου και της φόρμουλας της σύμβασης. Αλλά όλα αυτά  είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα κουβεντιάσουμε και να πάρει ο καθένας πια τη δική του ευθύνη απέναντι στα προβλήματα.

  Ποιος θα μπορούσε να κάνει αυτή την πιστοποίηση αν θέλετε των σχέσεων εργασίας; Θα μπορούσε να είναι η κυβέρνηση; Εγώ λέω να μην το κάνει η κυβέρνηση. Να βρούμε έναν ανεξάρτητο Οργανισμό να το κάνει, να είναι το ΑΣΕΠ. Αυτό όμως επαναλαμβάνω ότι είναι μια πρόσκληση. Είναι μια πρόσκληση και εν πάση περιπτώσει θεωρώ και μια βαθιά αναγκαιότητα.

Δε μιλάμε λοιπόν αυτή τη στιγμή για νέες προσλήψεις, το αντιλαμβάνεστε, άλλωστε για τον αριθμό των συμβασιούχων που σήμερα απασχολούνται, μια τέτοια λύση που θα τους θεωρούσε ως νέες προσλήψεις στο Δημόσιο θα χτύπαγε πάνω στον κανόνα του 1 προς 4 που ισχύει.

Προηγούμενη απάντηση:

Αν και είναι ένα ξεχωριστό και μεγάλο θέμα αυτό που θέσατε και εγώ δεν το έθιξα εισαγωγικά αλλά καλά κάνετε και το ρωτάτε γιατί από ό,τι διαπίστωσα έχουμε και μια πρόσφατη δήλωση εκ μέρους του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χτεσινή.

Εμείς λέμε το αυτονόητο. Ότι η πραγματικότητα ανθρώπων οι οποίοι απασχολούνται στο δημόσιο μέσω συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων επί δεκαετίες είναι μια προβληματική κατάσταση. Οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις, σε κρίσιμες θέσεις.

Γνωρίζουμε τι προβλέπει το Σύνταγμα και το σεβόμαστε ότι δεν μπορείς να μετατρέψεις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Γνωρίζουμε τι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες, το ευρωπαϊκό πλαίσιο ότι δεν μπορεί το κράτος να κάνει κατάχρηση της σύμβασης.

Άρα τι ζητάμε; Να προσπαθήσουμε σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις να αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή σχέση. Θα το κάνουμε μόνοι μας ως Κυβέρνηση; Όχι. Λέμε όμως ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πολιτικής πρωτοβουλίας σε διακομματικό επίπεδο, να καλέσουμε όλα τα Κόμματα και να τους πούμε «Το αναγνωρίζετε αυτό το πρόβλημα, που το δημιουργήσατε; Που μας το κληρονομήσατε εν πολλοίς;».

Αντ’ αυτού τι εισπράττουμε; «Πάτε να βάλετε τα δικά σας παιδιά»! Τι να κάνουμε που τα δικά μας παιδιά είναι μόνο 2 ετών και κάτι μήνες …! Όσο είναι η Κυβέρνηση, δεν έχουν μεγαλώσει ακόμη για να μπορέσουμε να τα διορίσουμε στο δημόσιο τα δικά μας παιδιά.

Και είναι πραγματικά ανάλγητο να διακρίνεις τους εργαζόμενους σε «δικούς σου και δικούς μας». Πρώτα απ’ όλα είναι εργαζόμενοι. Να διατηρείς χιλιάδες εργαζόμενους σε Δήμους και στο δημόσιο τομέα σε καθεστώς ομηρίας. Και κάθε φορά να αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπό σου και αυτό το αναφέρω για τον κ. Μητσοτάκη, για να λες ότι «θα απολυθούν». Χτες μίλησε για απόλυση. Το έχει κάνει. Υπήρξαν άνθρωποι που έμαθαν από την τηλεόραση ότι χάνουν τη θέση τους και που δεν ήταν κιόλας και σε καθεστώς συμβασιούχων.

Είναι εγκληματική, ανόητη, αντιεπιστημονική μια προσέγγιση που λέει ότι από εδώ υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και από εκεί υπάρχει ο δημόσιος. Αυτά έχουν καταρρεύσει, αυτά είναι τα μυθεύματα πριν το Μνημόνιο, ή στις αρχές του Μνημονίου για να προσπαθήσουν να μας πείσουν πόσο αναγκαίες είναι κάποιες πολιτικές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν χάνεται μια θέση εργασίας στο δημόσιο, χάνεται αντίστοιχα κάποιος στον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο. Όταν χάνεται μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζεται το δημόσιο. Ας δούμε τις πραγματικές ανάγκες, ας δούμε τον σύγχρονο ρόλο ενός κράτους το οποίο πρέπει να καλύπτει πραγματικές ανάγκες, να παρέχει αξιόπιστες φτηνές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ας δούμε πως μπορεί να συνυπάρξει με τον ιδιωτικό τομέα και να μην αναπαράγουμε νεοφιλελεύθερα στερεότυπα των προηγούμενων δεκαετιών που η υιοθέτησή τους μας οδήγησε στους σημερινούς αντικοινωνικούς νεοφιλελεύθερους μονόδρομους.

Τέτοιου είδους τοποθετήσεις ουσιαστικά κηρύσσουν τη λιτότητα. Θέλει να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ο νεοφιλελευθερισμός δεν τον αφήνει.