ελληνικό-ανάπλαση-με-θέα-τους-επενδυ-300207
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.06.2011 | 10:30

Ελληνικό: Ανάπλαση με… θέα τους επενδυτές

Ναι μεν ανακοινώθηκε, αλλά η όλη πρόταση είναι προσωρινή, καθώς θα είναι εφικτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες των υποψήφιων επενδυτών. Ο λόγος για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και το σχέδιο-μακέτα που παρουσίασε χθες, μετά την… εννιάμηνη προετοιμασία, ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο. Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, προτείνεται η διατήρηση του 72% της έκτασης ως «πρασίνου»

Ερωτηθείς για τους… επενδυτές, και ιδιαίτερα για αυτούς από το Κατάρ, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης υπέθεσε ότι θα εμφανιστούν, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή την περίοδο τα επενδυτικά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι περιορισμένα.

Ο Χοσέ Αθεμπίγιο, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι η ανάπλαση του Ελληνικού πρέπει να λειτουργήσει ως κοινωνικοοικονομικός καταλύτης για την Αθήνα. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αρχιτεκτονική μελέτη αλλά για πολεοδομική.

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθεμπίγιο, το 72% του εδάφους θα παραμείνει πράσινο, μέχρι ποσοστού 12% (2-3 εκατ. τ.μ.) θα κατασκευαστεί, και περίπου το 15% θα είναι δρόμοι. Ένα κεντρικό πάρκο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 260 εκτάρια. Το σχέδιο προβλέπει πλατείες, λεωφόρους και τοπικές εστίες πρασίνου.

Το οικιστικό σκέλος υπολογίζεται σε 980.000 τ.μ. (χώροι γραφείων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και 6.200-6.500 οικιστικές μονάδες που θα εξυπηρετήσουν 15.000 κατοίκους). Προτείνεται να μεταφερθούν κυβερνητικές υπηρεσίες και στον πυρήνα του πάρκου να δημιουργηθεί πανεπιστήμιο.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασής του περιλαμβάνουν τα εξής:

– Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι τουλάχιστον 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και όχι πάνω από 3 εκατ.

– Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό, η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί, ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων.

– Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω δήμους.

Οι χρήσεις που προβλέπονται είναι, μεταξύ άλλων:

– Οικιστική: προβλέπεται η κατασκευή 6200-6500 σπιτιών με 15.000 κατοίκους.

– Κυβερνητικά κτήρια: προβλέπεται η μεταφορά του 2 – 3% των κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείων) που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.

– Συνεδριακό κέντρο μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων. Τέτοια κέντρα, είπε, ο Χοσέ Ασεμπίγιο υπάρχουν μόνο δύο στην Ευρώπη (Βαρκελώνη και Βιέννη).

– Εμπορικό κέντρο.

– Πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας.

– Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο.

– Γραφεία επιχειρήσεων.

Στόχος των προτάσεων είναι το Ελληνικό να γίνει διεθνές οικονομικό κέντρο. Τέτοιο κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να γίνει στο Τελ Αβίβ ή στο Λίβανο αλλά το Ελληνικό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που δεν έχουν οι πόλεις αυτές, είπε ο ισπανός αρχιτέκτονας.

Η πρόταση του Χοσέ Ασεμπίγιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, ενώ προβλέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολλές από τις ταράτσες των κτηρίων, όπως και την κατασκευή θερμοκηπίου.

«Δε γνώριζα»

Σε ερώτημα του δημάρχου Γλυφάδας γιατί δημιουργείται νέο εμπορικό κέντρο, τη στιγμή που ο όμορος δήμος έχει ήδη 4.000 τ.μ. παρόμοιας χρήσης, ο Χοσέ Αθεμπίγιο απάντησε ότι δεν το γνώριζε, κοινοποιώντας μάλιστα τη διαφωνία του με την αρχική ιδέα εμπορικού κέντρου στη μέση του πάρκου. Το χωροθέτησε στις παρυφές και είπε ότι μπορεί να απαλειφθεί εντελώς.

 

 

Tags: