Με πρόστιμα-μαμούθ απειλεί η Κομισιόν εάν δεν κλείσουν οι ΧΑΔΑ

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ, εάν δεν κλείσει μέσα σε αυτό το μήνα τις ανεξέλεγκτες χωματερές, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί.

Ο κοινοτικός επίτροπος, με συνέντευξή του στο ψ απειλεί άμεσα με πρόστιμα-μαμούθ της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως και πρόστιμο εφάπαξ από το 2005, καθώς η χώρα μας δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την παύση λειτουργίας τους ΧΑΔΑ.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε, διότι δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές Αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να υλοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Ωστόσο, αυτό δεν κατορθώθηκε και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σήμερα είναι ενεργοί 155 ΧΑΔΑ, 2.343 έχουν αποκατασταθεί, ενώ 538 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Για το θέμα της Κερατέας, ο Γ. Ποτότσνικ αποσαφηνίζει ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει πού θα τοποθετήσει τους ΧΥΤΑ και όχι η ΕΕ». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι καλύτερη λύση θα ήταν η ανακύκλωση των αποβλήτων και όχι οι ΧΥΤΑ που θα πρέπει «να αποτελούν μόνο ύστατη λύση».

Για να δείτε τους ΧΑΔΑ που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ: «Έθνος»/Β. Δεμίρης

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!