τσιόδρας-ελπίζουμε-στο-καλοκαίρι-ποι-748553
ΥΓΕΙΑ | 31.03.2020 | 20:00

Τσιόδρας: Ελπίζουμε στο καλοκαίρι -Ποιοι είναι οι δύο κίνδυνοι

Την ελπίδα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊου, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιοδρας. Όπως είπε «οι ιοί του αναπνευστικού και οι κορωνοϊοί, το καλοκαίρι συνήθως υποχωρούν. Eλπίζουμε να το δούμε και σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε. «Οι κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας είναι τέτοιες που ελπίζουμε ότι δεν θα ευνοήσουν τον ιό…Θα τον μειώσουν, δεν τον εξαφανίσουν βέβαια», υπογράμμισε.

Κατά τον κ. Τσιόδρα, ωστόσο, υπάρχουν δύο κίνδυνοι:

-Οι ιοί αυτοί έχουν περίβλημα από λίπος και αν οι υψηλές θερμοκρασίες συνυπάρχουν με υψηλή υγρασία, τότε ο ιός λόγω, ακριβώς του λίπους, συνεχίζει να επιβιώνει στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, αυτή είναι η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ, όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και γι’ αυτό έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, πολλά από τα οποία είναι και εισαγόμενα.

– Ο κορωνοϊος θα κυκλοφορεί το καλοκαίρι σε χώρες που θα έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες από τη δική μας (σ.σ. νότιο ημισφαίριο) και άρα θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του από αυτές. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην επιδημία της γρίπης του 2009, όταν είχαμε δεύτερο κύμα την επόμενη Άνοιξη με την επανεισαγωγή του από το Μεξικό (σ.σ. νότιο ημισφαίριο) στις ΗΠΑ (σ.σ. βόρειο ημισφαίριο) και στον υπόλοιπο κόσμο.

49 θάνατοι και 102 νέα κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι στους 49 έχουν φτάσει οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν εφτά νέοι σήμερα. Όπως είπε ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από αυτούς οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Το 96% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 72 έτη.

Παράλληλα στα 82 έφτασαν στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα  1.314, ενώ 85 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. 17 είναι γυναίκες, ενώ, οι υπόλοιποι  είναι άνδρες, με μέση ηλικία 66 ετών.

Επιπλέον, 20 κρούσματα από 13 διαφορετικές εθνικότητες διαπιστώθηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Πειραιά μισθωμένο από τουρκική εταιρεία με 33 Έλληνες πλήρωμα, συνολικά, λοιπόν, τα κρούσματα ανήλθαν σε 102.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, ακούγονται πολλά για αυτό. Να πω δυο πράγματα. Πρώτον, υπάρχουν κάποια βασικά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν. Αυτό είναι βασικό επιστημονικό δεδομένο, το ξέρουμε για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και τους κορονοϊούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν και ένα περίβλημα το οποίο είναι από λίπος και σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά με χαμηλή υγρασία, δηλαδή να μην ευνοείται αυτή η πρόσβαση νερού στον ιό, σπάει.

Από την άλλη μεριά, η πρόσληψη νερού και η σχετική υγρασία βοηθάει στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό, τα σταγονίδια όπως λέμε, πολύ γρήγορα κάτω.

Δεν ξέρουμε για αυτόν το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, και θα μειωθεί και η επιβίωση του στο περιβάλλον στην Πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασίας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σωστά λέει η δημοσιογράφος, περιοχές όπως το Χονγκ Κόνγκ, οι οποίες έχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με αρκετή υγρασία, ζουν μια επάνοδο του ιού, η οποία οφείλεται και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων.

Επίσης, το άλλο στοιχείο που δεν υπολογίζεται αυτή την στιγμή στο καλοκαίρι, είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί σε χώρες που έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος και κλιματολογικές από τις δικές μας και θα μπορεί να εισαχθεί από αυτές.

Άρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή, είναι πως ελπίζουμε ότι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν την διασπορά του ιού στο περιβάλλον. Δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αυτό είναι σίγουρο, και φυσικά θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από χώρες στις οποίες θα κυκλοφορεί ο ιός. Δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όλους για πάντα. Και θέλει πάρα πολλή προσοχή για να υπάρχει μια επαγρύπνηση.

Εμείς ελπίζουμε και εδώ, στο καλό σενάριο, ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τη διασπορά του ιού. Αλλά δεν το γνωρίζουμε. Κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια, ούτε 100%.

Να σας θυμίσω εδώ ότι είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο μιλάνε μερικοί και για δεύτερο κύμα της επιδημίας. Το 2009, στην πανδημία γρίπης, μία γρίπη που με μαθητική ακρίβεια και αυτή υποχωρεί το καλοκαίρι, είχαμε δεύτερο κύμα την άνοιξη του επόμενου έτους στο Μεξικό, από το οποίο πάλι διεσπάρη στις Η.Π.Α. και στον υπόλοιπο κόσμο.

Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιτήρηση, χρειάζεται μεθοδικότητα στο τι λέμε για τον ιό. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν και μερικά τρανταχτά επιστημονικά δεδομένα, που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι συνήθως υποχωρούν. Ελπίζουμε να το δούμε και με αυτόν τον ιό.