ΑΣΕΠ-3Κ/2018-Εμπειρία συμβασιούχων: Θετική η απόφαση της μείζονος Ολομέλειας -Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ

Με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12) στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η (διπλή σε αυτές τις περιπτώσεις) ψήφος του προέδρου του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη έγινε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, δεκτή από τη μείζονα Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής η εισήγηση του Συμβούλου του ΑΣΕΠ Απόστολου Παπατόλια για την προσμέτρηση της ειδικής εμπειρίας των συμβασιούχων-«παρατασιούχων» σε όλες τις θέσεις τις προκήρυξης 3Κ/2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην μείζονα Ολομέλεια δόθηκε πραγματική «μάχη» για το θέμα που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr και τελικώς, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπατόλια, έγινε δεκτό ότι: «πρέπει  να επαναδιατυπωθεί  και ο σχετικός όρος της Προκήρυξης που επιτρέπει τη βαθμολόγηση της ειδικής εμπειρίας ακόμη και στον πίνακα χωρίς εμπειρία, με έκδοση «τεχνικής» τροποποιητικής πράξης, που θα  διευκρινίζει το σχετικό όρο της Προκήρυξης και θα αποκαθιστά το αρχικό αληθές νόημά του, ως του μόνου συμβατού με τις προβλέψεις του εξουσιοδοτικού νόμου».

Το σκεπτικό της εισήγησης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης του Συμβούλου του ΑΣΕΠ, «ο όρος της Προκήρυξης που περιορίζει τη βαθμολόγηση της ειδικής εμπειρίας στο 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων δεν εναρμονίζεται με τη ρητώς επεφρασθείσα και πανηγυρικώς εξαγγελθείσα βούληση του νομοθέτη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017, να εισαχθεί συγκεκριμένη  παρέκλιση ως προς τον κανόνα αυτό και να  βαθμολογείται η εν λόγω εμπειρία στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων, χωρίς  κανέναν άλλο περιορισμό».

Και προσθέτει: «Ο δε ισχυρισμός ότι η γραμματική ερμηνεία του ε΄ εδαφίου του άρθρου 24 οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, ανεξαρτήτως του τι ήθελε να κάνει, τελικώς εισήγαγε έστω κα άθελά του, τον περιοριστικό κανόνα στη βαθμολόγηση, με μόνη τη γενική αναφορά στη διάταξη που προβλέπει μεταξύ άλλων την «ποσόστωση», είναι απολύτως εσφαλμένος» Τούτο διότι θα οδηγούσε  στο άτοπο συμπέρασμα ότι η ερμηνεία του γράμματος του νόμου μπορεί να επιφέρει, σε περίπτωση νοηματικής αμφιβολίας, την πλήρη ανατροπή της εκφρασμένης βούλησης του νομοθέτη. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση του αληθούς νοήματος ενός κανόνα δικαίου μπορεί να αναχθεί στη γραμματική διατύπωση αυτού του κανόνα, ως του πλέον ασφαλούς ερμηνευτικού κριτηρίου σε περίπτωση αμφιβολίας, μόνον όταν ο συναχθείς γραμματικός κανόνας δεν αντιστρατεύεται με έναν προφανή  τρόπο την αληθινή ιστορική βούληση του νομοθέτη. Με άλλα λόγια, η γραμματική ερμηνεία υπερισχύει της ιστορικής ερμηνείας, μόνον όταν δεν είναι απολύτως σαφές το νόημα της διάταξης με αναγωγή στη βούληση του νομοθέτη.  Σε περιπτώσεις, όπως η προκείμενη, που δεν γεννάται καμιά αμφιβολία για το τι πραγματικά επεδίωκε ο νομοθέτης όταν προέβαινε στη ρύθμιση, η υιοθέτηση μιας αυστηρά γραμματικής προσέγγισης που θα αγνοούσε τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση του νομοθέτη, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά  κατοχυρωμένης αρχής του δημοκρατικού κράτους δικαίου, που συνδυάζει την αρχή της νομιμότητας με την αρχή της πλειοψηφικής δημοκρατικής λειτουργίας».

Και παρακάτω: «Τέλος, ως ύστατη προσθήκη στο ερμηνευτικό εγχείρημα που καλούμαστε σήμερα να φέρουμε εις πέρας, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η «διορθωτική δράση της ερμηνείας», με κριτήριο την ιστορική βούληση και την εξαγγελθείσα  τελεολογία του νομοθέτη, δεν αποτελεί εξαιρετική στιγμή για τους εφαρμοστές του δικαίου, αλλά μια πάγια και διαδεδομένη νομική πρακτική. Πάμπολλα  παραδείγματα   ανιχνεύονται  ιδίως στο χώρο του ποινικού και του κληρονομικού  δικαίου, όταν τα δικαστήρια αναζητούν το αληθές νόημα μιας  διάταξης, ακόμη κι όταν δεν διαθέτουν τεκμήρια,  αλλά απλές ενδείξεις για τη βούληση του νομοθέτη, προκειμένου να αποφύγουν παράλογες, άτοπες και μη λειτουργικές ρυθμίσεις. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις  η διορθωτική παρέμβαση της ερμηνείας έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση των εσφαλμένων όρων που περιλαμβάνονται στο κείμενο του Νόμου με άλλους όρους που ανταποκρίνονται στην πραγματική βούληση του ιστορικού νομοθέτη. Η «διόρθωση»  του γράμματος του Νόμου υποδηλώνει ότι η γραμματική ερμηνεία υποχωρεί σαφώς έναντι της ιστορικής, προκειμένου να διασωθεί η σαφής ratio της διάταξης……. Πέραν λοιπόν, του γεγονότος ότι τα ανωτέρω περιγράφονται ρητά στην αιτιολογική έκθεση (η οποία θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπ’ όψη κατά την εφαρμογή οποιασδήποτε διάταξης νόμου), το ίδιο το γράμμα της διάταξης, καταλείπει μικρά περιθώρια για ερμηνευτικές αμφισβητήσεις ή διχοστασίες.».

 Δημοσίευση στο ΦΕΚ της τεχνικής αλλαγής

 Μετά την απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, όπως διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τους εκπροσώπους των συμβασιούχων οι οποίοι ανακίνησαν το θέμα και σήμερα συναντήθηκαν μαζί του, πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στο ΦΕΚ  «τροποποιητική πράξη της προκήρυξης 3Κ/2018,  για τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές ή διευκρινίσεις που συμβάλουν στην πληρέστερη  ενημέρωση των υποψηφίων αναφορικά με τον τρόπο κατάρτισης των πινάκων κατάταξης». Στην τεχνικού χαρακτήρα αυτή αλλαγή-διόρθωση πρόκειται να καθίσταται σαφές ότι η ειδική μοριοδότηση (17 μόρια ανά μήνα για 24 μήνες) που αφορά όσους εργαστεί σε ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων ή Νομικών Προσώπων τους, θα αφορά όχι μόνο τους πίνακες με εμπειρία (50% των συνολικών θέσεων) αλλά και σε αυτούς χωρίς εμπειρία (το υπόλοιπο 50%).

Διαβάστε επίσης 

ΑΣΕΠ-3Κ/2018- Δημοσίευμα aftodioikisi.gr: Συνεδριάζει η Ολομέλεια για την εμπειρία-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-AΣΕΠ-3Κ/2018: Ζητούν διόρθωση κατάφωρης αδικίας που αποκλείει χιλιάδες συμβασιούχους- «παρατασιούχους»

ΑΣΕΠ:3Κ/2018: Έτσι αντιστοιχίζονται τα διπλώματα οδηγών (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: 25 Απαντήσεις σε Ερωτήσεις υποψηφίων -Φως στα θολά σημεία

ΝΔ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Θα καθυστερήσουν πολύ οι προσλήψεις στους δήμους

Σκουρλέτης-Διαβεβαίωση ΑΣΕΠ: Tέλος Μαρτίου τα αποτελέσματα της 3Κ/2018 (βίντεο)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Ξεκινά η προθεσμία για ΠΕ, ΤΕ -Θέσεις και ειδικότητες

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 217 μόνιμες θέσεις σε ΔΕΥΑ (ειδικότητες)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Αναλυτικός Οδηγός με όλες τις ειδικότητες & τα προσόντα (πίνακες)

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των αιτήσεων (λεπτομέρειες)

ΥΠΕΣ -Προκήρυξη 3Κ/2018: Αυτή είναι η βεβαίωση προϋπηρεσίας (έγγραφο)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Πως επικυρώνονται οι τίτλοι, τα πιστοποιητικά & οι βεβαιώσεις (πίνακες)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Πώς & πότε θα υποβάλλουν την αίτηση οι υποψήφιοι (πίνακες)

ΑΣΕΠ: Ξανά τροποποίηση της 3Κ/2018 -Τι είναι αυτό που αλλάζει (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Έτσι μπορούν οι υποψήφιοι να βοηθηθούν στη συμπλήρωση της αίτησης

ΑΣΕΠ: Eπίσημες οδηγίες για 3Κ/2018 & δήλωση θέσεων προτίμησης (έγγραφο+pdf)

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Πλήρης οδηγός σε 10 ερωτήσεις-απαντήσεις (ΦΕΚ)

AΣΕΠ-3Κ/2018: Διορθώσεις στην προκήρυξη -Τι αλλάζει (ΦΕΚ)

AΣΕΠ-3Κ/2018: Η επίσημη ανακοίνωση -Πρώτες οδηγίες, προθεσμίες (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Έρχεται μπάνερ με αναλυτικές οδηγίες & pdf -Τι θα αφορούν

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Ιδού οι απαραίτητοι τίτλοι σπουδών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (ΦΕΚ)

AΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για πολυτεκνία, ανεργία (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Οι έξι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη μόνιμων δήμων: Ιδού τα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων (πίνακες) 

ΑΣΕΠ-8.166 μόνιμοι δήμων: Όλες οι ειδικότητες που ζητούνται (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-Προκήρυξη μόνιμων δήμων: Ιδού τα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων (πίνακες)

ΑΣΕΠ-8.166 μόνιμοι δήμων: Στο ΦΕΚ η προκήρυξη -Ξεκινούν 20/2 οι αιτήσεις

ΑΣΕΠ-Αίτηση Προκήρυξης 3Κ/2018: Διαδικασία υποβολής & δικαιολογητικά -Περιπτώσεις αποκλεισμού υποψηφίων (ΦΕΚ)

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις -Χρηστικές οδηγίες σε πέντε κάρτες

ΑΣΕΠ: Eπίσημες οδηγίες για 3Κ/2018 & δήλωση θέσεων προτίμησης (έγγραφο+pdf)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Έτσι θα προλάβει να εκδώσει αποτελέσματα έως 31/3 (ΦΕΚ)

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!