Τσίπρας – Μακρόν: Θα μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση (live)

Θα μιλήσουμε «όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» για την «έξοδο από την κρίση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λίγη ώρα αφού ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα που έπληξε τη Γαλλία υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο να πετύχει τους στόχους του για τη χώρα του, αλλά και επιτευχθούν και οι στόχοι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την αναγέννησή της.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μπροστά στους δημοσιογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες. Για εκείνον, τον κ. Μακρόν δηλαδή, «η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή -«και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση.

«Η επίσκεψή σου έχει σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων της ελληνογαλλικής φιλίας αλλά ταυτόχρονα είναι και μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα θα συζητήσουν για το πως θα διαμορφωθούν οι αλλαγές «για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας αλλά και στις γενιές που έρχονται».


«Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο για ελληνογαλλικές σχέσεις που έχουν ρίζες σε βάθος χρόνου όσο όμως και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ας μην ξεχνάμε, η ελληνική κρίση, ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος λοιπόν της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

 «Σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και για τα λόγια για τη Γαλλία. Όντως από χθες η χώρα μας γνωρίζει μια πολύ σημαντική καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Πολλά θύματα, πολύ καταστροφική δράση. Και από χθες, πραγματικά όλοι έχουμε το βλέμμα στραμμένο σε αυτή την περιοχή.

Και βεβαίως, σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος έχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής. Μάλιστα, περιμένω να βελτιωθούν λίγο οι καιρικές συνθήκες, ώστε να μπορέσω και εγώ να πάω εκεί. Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλλά πέρα από την άμεση κινητοποίηση της χώρα μου, θα ήθελα να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, τα οποία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Και βεβαίως, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κατ΄ αρχάς, θα ήθελα, όμως, να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση να παραβρεθώ σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που πάω σε επίσημη επίσκεψη εκτός της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και βεβαίως, προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας, γιατί πρέπει να μιλήσουμε γι΄ αυτή την έξοδο από την κρίση, μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις, μετά από τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Και πρέπει να μιλήσουμε για το πώς θα βγούμε όλοι από αυτή την κρίση».

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΡΙΣΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΡΟΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!