ναμ-αναγκαία-λόγω-κρίσης-η-ίδρυση-συν-316625
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 10.07.2009 | 00:00

ΝΑΜ: αναγκαία, λόγω κρίσης, η ίδρυση συνεταιριστικής τράπεζας

Τις πρωτοβουλίες της ΝΑΜ για την άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ανέπτυξε ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ίδρυση συνεταιριστικής τράπεζας ως αναγκαία διέξοδο και παράγοντα εξυγίανσης.

Όπως τόνισε ο νομάρχης «η παγκόσμια οικονομική κρίση, που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, τους προηγούμενους μήνες, είχε τις παρενέργειές της και στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της κριτικής όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών για την κρίση. Υπερβολικά ποσοστά κερδών, ακριβοπληρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη (golden boys), τοξικά ομόλογα και άλλα τραπεζικά παραπροϊόντα, υψηλά επιτόκια είναι «λέξεις κλειδιά» στο στόχαστρο της κριτικής».

Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι αναγκαία μια ρυθμιστική παρέμβαση του δημοσίου στη λειτουργία της αγοράς. «Οι καταναλωτές μένουν έρμαια στις αδηφάγες ορέξεις των τραπεζικών μηχανισμών, που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τα κέρδη τους, σπρώχνουν νοικοκυριά και επιχειρηματίες στην απόγνωση», τόνισε ο κ. Παπατόλιας και πρόσθεσε: «η ανάδειξη του 3ου τομέα της οικονομίας ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα (κοινωνικός και συνεργατικός τομέας) μπορεί υπό τις σημερινές συνθήκες να αποκτήσει ένα νέο, ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο. Ο τομέας αυτός είναι απόλυτα αναγκαίο να ενισχυθεί προκειμένου να συμβάλει στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Ο υγιής συνεταιριστικός τομέας και ο συνεργατισμός των πολλών, ως εξισορροπητικός και εξυγιαντικός παράγοντας της οικονομίας της αγοράς, προβάλλει όχι ως επικουρική λύση, αλλά ως αναγκαία διέξοδος».

Σύμφωνα με τον νομάρχη, η ΝΑΜ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην περιοχή, πήρε μία σειρά πρωτοβουλιών και συγκεκριμένα:

• Προβολή της τοπικής αγοράς (διαφημιστικά spots, κλπ.).
• Λειτουργία γραφείου καταναλωτή: οργάνωση γραφείου το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την ένωση καταναλωτών, όπου καταφεύγουν οι καταναλωτές για καταγγελίες, επισημάνσεις κλπ., το οποίο και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.
• Mε απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρέχεται πλέον νομική υποστήριξη σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο σε δανειολήπτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή που δέχονται τις ισχυρές πιέσεις του τραπεζικού συστήματος.
• Υποστηρίζει, ήδη, το συνεταιριστικό κίνημα, τους γυναικείους συνεταιρισμούς και τη δικτύωσή τους.
• Στηρίζει και τεκμηριώνει τις νομικές διεκδικήσεις αυθαίρετων πρακτικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει την κατάθεση ομαδικής αγωγής κατά τραπεζών, σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

                              «Τονωτική ένεση» για το τοπικό συμφέρον

«Το επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η ίδρυση μιας τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας με υποκαταστήματα στο Βόλο και την Περιφέρεια και όχι μόνο. Μιας τράπεζας, που θα σηματοδοτεί συγχρόνως την άμυνα της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις αυθαίρετες πρακτικές των τραπεζών, καθώς και τη συλλογική μας βούληση να στηρίξουμε με έναν συστηματικό τρόπο την τοπική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε ο νομάρχης.

«Είμαστε ένας ιδιαίτερα δυναμικός νομός, που συμπεριλαμβάνεται στους πρώτους 5 σε πανελλαδικό επίπεδο στον τομέα των καταθέσεων. Είναι στο χέρι μας λοιπόν στην 1η πεντάδα πανελλαδικά, σε καταθέσεις, και μπορούμε να ιδρύσουμε μία δυναμική συνεταιριστική τράπεζα, ανταγωνιστική προς τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες.
Απέναντί στην πρωτοβουλία μας αυτή, είναι αυτονόητο ότι δεν βρίσκονται τα τοπικά καταστήματα, οι υπάλληλοι και τα στελέχη τους. Απέναντί μας είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί ως στήριγμα της τοπικής οικονομίας υπό μία όμως βασική προϋπόθεση: να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Λίγο μας απασχολεί τί έφταιξε στο παρελθόν και η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου δεν ολοκληρώθηκε, όπως αντίθετα έγινε και με τους γειτονικούς νομούς (Τρίκαλα, Καρδίτσα)»
, δήλωσε.

                        Στόχος η συμμετοχή τοπικών και αυτοδιοικητικών φορέων
 

Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην παρούσα συγκυρία «το εγχείρημα τοποθετείται σε νέες βάσεις και φιλοδοξεί πλέον να στηριχθεί στο σύνολο των τοπικών και αυτοδιοικητικών φορέων».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η νομαρχιακή αρχή θεωρώντας ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νομού, θα το εισάγει προς συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο «με πρόταση να στηριχθεί η νέα πρωτοβουλία με τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Μαγνησίας, προκειμένου το αρχικό όραμα να λάβει άμεσα σάρκα και οστά».