μέτρα-για-την-μόλυνση-του-νερού-στη-μα-316687
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 08.07.2009 | 00:00

Μέτρα για την μόλυνση του νερού στη Μακρινίτσα ζητά η ΝΑΜ

Επανορθωτικά μέτρα για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και τον καθαρισμό του ρέματος, προκειμένου να σταματήσει η μόλυνση του νερού στη Μακρινίτσα, ζητά ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας.

Όπως είπε ο νομάρχης, από την 1η Ιουλίου, η διεύθυνση Υγείας της Ν.Α.Μ. ενημερώθηκε από την κοινότητα Μακρινίτσας για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο πόσιμο νερό συγκεκριμένου τμήματος του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οσμή πετρελαιοειδών, ιριδισμοί στην επιφάνεια του νερού της κεντρικής δεξαμενής και σκουρόχρωμος χρωματισμός με οσμή πετρελαιοειδών σε επιφανειακά πετρώματα, στο έδαφος γύρω και πάνω από την πηγή Βλαχογιάννη.
 
Μετά από αυτοψία της δ/νσης Υγείας της Ν.Α.Μ, διαπιστώθηκε ρύπανση της πηγής από κατάλοιπα πετρελαιοειδών της μονάδας RADAR Πηλίου της Ελληνικής Αεροπορίας, τα οποία ήταν σε επιφανειακή και υπεδάφια διάθεση και διάχυση στην υπερκείμενη και σε σχετική απόσταση από την κοινότητα.

Η δ/νση Υγείας της Ν.Α.Μ. προέβη σε μια σειρά από ενέργειες, για την προστασία της δημόσιας υγείας: 

–  Εντολή συνέχισης της διακοπής υδροδότησης 
–  Εκκένωση – απορρύπανση – καθαρισμός της κεντρικής δεξαμενής και των μικρότερων περιφερειακών δεξαμενών 
–  δειγματοληψίες – αυτοψία – υγειονομική αναγνώριση από όλα τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής
– Αποστολή των δειγμάτων στη Χημική Υπηρεσία του Βόλου για αναλύσεις 
–  Χρονοπρογραμματισμός νέων δειγματοληψιών από τα επίμαχα συγκεκριμένα σημεία υδρευτικών πηγών Βλαχογιάννη και Αεροπορίας, δεξαμενών και δικτύου.

Στις 7 Ιουλίου, κλιμάκιο από διάφορους φορείς, στο οποίο συμμετείχαν η δ/ντρια της δ/νσης Περιβάλλοντος της ΝΑΜ Κ. Παιδοπούλου και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζης, επισκέφτηκαν το χώρο από όπου προκλήθηκε η ρύπανση του εδάφους, στο εσωτερικό της μονάδας της Αεροπορίας, για την εκτίμηση του προβλήματος. Η επιτόπια έρευνα έδειξε εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, ορατή ρύπανση του εδάφους και της φυσικής βλάστησης, σε μία έκταση που εκτιμάται πάνω από 2 στρέμματα, γύρω από το βόθρο. Παρατηρήθηκε σκουρόχρωμος χρωματισμός του εδάφους, έντονη οσμή πετρελαιοειδών, καμμένα δέντρα, τα οποία είχαν κοπεί και απομακρυνθεί, φύλλα με ίχνη λαδιών, πράγμα που επέσειε και κίνδυνο πυρκαγιάς, αν δεν είχε προηγηθεί η πρόσφατη βροχή.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α.Μ., από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, συνέδραμε την κοινότητα και σε συνεννόηση μαζί της, απέστειλε, σε πρώτη φάση, 6000 φιάλες νερού, 1,5 λίτρου η καθεμία, ενώ έγινε και νέα αποστολή 6.000 φιαλών επιπλέον.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αυτή την πανέμορφη και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή του Πηλίου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο νομάρχης και πρόσθεσε «δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να γνωρίζουμε τις συνέπειες του προβλήματος, καθώς δεν ξέρουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί, το εύρος και τη σύσταση των πετρελαιοειδών που έχουν διατεθεί στο χώρο. Οι ευθύνες για την πολύχρονη αδράνεια και ολιγωρία της πολιτείας είναι πολύ μεγάλες. Κάτω από τη μύτη των πολιτών, εξελισσόταν, επί χρόνια, μια επικίνδυνη διαδικασία, η οποία ήρθε στο φως, και ευτυχώς, γιατί δεν ξέρουμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες, αν δεν γνωστοποιούνταν η κατάσταση, με την πρόσφατη βροχόπτωση. δεν είναι δυνατό το κράτος, που έχει χρέος να επιβάλλει τη νομοθεσία και να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών και την ασφάλειά τους, να αναδεικνύεται στον πρωταθλητή της ρύπανσης».

Όπως είπε «ο στρατός και το ΥΕΘΑ δεν είναι δυνατόν να αποτελούν νησίδες, αυθαιρεσίας και συστηματικής παραβίασης της νομοθεσίας λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους εξαιτίας του ότι προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον και την εθνική μας άμυνα. Αυτά είναι που θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα, ακριβώς λόγω της εθνικής αποστολής τους, και όχι να μετατρέπονται σε αυτόνομη επικράτεια, όπου δεν ισχύουν όροι, περιορισμοί και κανόνες, αλλά βασιλεύει η προχειρότητα και η απρονοησία», ενώ πρόσθεσε: «δεν είναι δυνατό ο στρατός, ο οποίος είναι ταγμένος να υπηρετεί τους πολίτες, να εκφεύγει των ελέγχων και να μην εφαρμόζει ο ίδιος τους κανόνες του δικαίου. δεν είναι δυνατό, σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα ξεσηκώνεται με αίτημα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που οι πολίτες ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν σε δράσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ίδια η πολιτεία να προκαλεί φυσική καταστροφή, καλυπτόμενη πίσω από τη νομοθεσία που προβλέπει την απαλλαγή από ελέγχους για λόγους εθνικού συμφέροντος».

Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να φροντίσει για την πλήρη αποκατάσταση της καταστροφής που έχει προκληθεί. «Είναι ανάγκη να συμβάλει, ώστε να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πολιτεία, παραδειγματίζοντας τους πολίτες, έχει χρέος να κάνει πράξη το δόγμα «ο ρυπαίνων αποκαθιστά», τόνισε.

Σύμφωνα με τη ΝΑΜ, η όλη διαδικασία διέπεται από τη νομοθεσία περί επικίνδυνων αποβλήτων και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται:

1. Να σφραγιστεί και να αχρηστευτεί ο βόθρος, όπου διοχετεύονταν καμμένα λάδια και παλιά πετρέλαια.
2. Να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των επιφανειακών χωμάτων, φύλλων και φερτών υλών από εταιρίες που έχουν άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων.
3. Να εκπονηθεί ειδική μελέτη εξυγίανσης – απορρύπανσης του χώρου, από το ΙΓΜΕ ή όποιο άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να ελεγχθεί εδαφολογικά και υδρογεωλογικά η περιοχή, για: 

– να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής και ο κίνδυνος που πιθανόν διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας και
– να προταθούν τα απαραίτητα επανορθωτικά μέτρα, που θα αφορούν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και τον καθαρισμό του ρέματος.