ΔΣ Μεσολογγίου: Ενίσχυση και όχι υποβάθμιση του ΤΕΙ

Μετά την ΕΝΠΕ, και το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου χαρακτηρίζει, με ψήφισμά του, «πρόχειρο, αποσπασματικό, ανορθολογικό και άδικο» το σχέδιο «Αθηνά» για τη συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκφράζει την αντίθεσή του και ζητεί την ενίσχυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποεί με κινητοποιήσεις.

«Το ΤΕΙ Μεσολογγίου – εκ των παλαιοτέρων της χώρας, του οποίου οι απόφοιτοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική παραγωγή (ιχθυοκαλλιέργειες – τεχνολογίες αιχμής) – διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τις προτεινόμενες από το υπό διαβούλευση σχέδιο “Αθηνά”, για να παραμείνει ως αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει μεταξύ άλλων στο ψήφισμά του.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, μετά από διαλογική συζήτηση παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Π. Κατσούλη, την τοποθέτηση του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Γιάννη Μπουλέ, την τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΙ κ. Ε. Πολίτη, τις τοποθετήσεις περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων καθώς και όλων των εκπροσώπων των φορέων που έλαβαν μέρος στη συζήτηση του θέματος, αποφάσισε :

1. Εκφράζει τη συνολική του αντίθεση στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», γιατί το θεωρεί πρόχειρο, αποσπασματικό, ανορθολογικό και άδικο. Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις – απορροφήσεις του σχεδίου δεν υπηρετούν αντικειμενικά και μετρήσιμα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς είναι αποτέλεσμα: Α) Της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Β) Των καλά κρατούντων πολιτικών πιέσεων και των υφισταμένων – δυστυχώς ακόμη – πελατειακών σχέσεων. Γ) Της προσπάθειας ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θεωρούμε δε δεδομένο, πως στα πλαίσια της ακολουθούμενης «διαβούλευσης» οι πιέσεις και η πλειοδοσία υποσχέσεων θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπαιδευτικές «τερατογενέσεις» ικανοποίησης τοπικιστικών μικροπολιτικών αιτημάτων.

2. Θεώρει αναγκαία την εκκίνηση ενός ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου για τον ορθολογισμό της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Πρυτάνεις, Διοικήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αυτοδιοίκηση κ.α.), στη βάση αντικειμενικών και μετρήσιμων ακαδημαϊκών κριτηρίων που να συνδέονται με την τοπική ανάπτυξη και τις παραγωγικές ανάγκες κάθε περιοχής.

3. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου – εκ των παλαιοτέρων της χώρας, του οποίου οι απόφοιτοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική παραγωγή (ιχθυοκαλλιέργειες – τεχνολογίες αιχμής) – διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τις προτεινόμενες από το υπό διαβούλευση σχέδιο «Αθηνά», για να παραμείνει ως αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα διαθέτει:

·         Ιδιόκτητες σύγχρονές εγκαταστάσεις – υποδομές, όπως εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο, εστία, χώρους άθλησης, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

·         Αξιόλογο και επαρκές διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό, ήτοι 61 μέλη ΔΕΠ.

·         Ένα μόνο παράρτημα, αυτό του Τμήματος Τεχνολογίας Υπολογιστών και Δικτύων (ΤΕΣΥΔ), που λειτουργεί στη Ναύπακτο.

·         Θετική εξωτερική αξιολόγηση, 3ο πανελληνίως.

·         Μεταπτυχιακό τμήμα, που θα λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2013.

·         Μεγάλη εμπειρία διαχείρισης ανταγωνιστικών προγραμμάτων, με εθνική και ευρωπαϊκή ερευνητική χρηματοδότηση.

·         Αντίστοιχα ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα με το ΤΕΙ Μεσολογγίου διαθέτει το παράρτημα του ΤΕΙ της Ναυπάκτου (ΤΕΣΥΔ), το οποίο εκτός των άλλων λειτουργεί και διεθνή θερινά σχολεία.

4. Το αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο ΤΕΙ Μεσολογγίου, πρέπει να απαρτίζεται από ένα σύνολο σχολών και τμημάτων, κυρίως με επιστημονικά αντικείμενα που αναφέρονται στον πρωτογενή τομέα και τις τεχνολογίες αιχμής, τα οποία θα διασφαλίζουν την επιδιωκόμενη αυτοτέλεια του.

5. Η διατήρηση των δύο επιτυχημένων Τμημάτων Τεχνολογιών αιχμής σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο, του τμήματος «ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» (ΕΠΔΟ) και του τμήματος «ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ» (ΤΕΣΥΔ), που λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν στελέχη που συμβάλλουν θετικά στον εκσυγχρονισμό των δομών της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Η διάχυση της γνώσης και η όσμωση με τα άλλα τμήματα που λειτουργούν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου συμβάλλει στην συνολική αναβάθμιση των σπουδών του ΤΕΙ, γεγονός που είναι άλλωστε είναι το ζητούμενο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

6. Η Αιτωλοακαρνανία – ο νομός της χώρας με τη πλέον σημαντική παρουσία και ρόλο στον πρωτογενή τομέα της εθνικής παραγωγής και στους υδάτινους πόρους – δικαιούται να έχει ένα τουλάχιστον αυτοτελές εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

7. Η ως άνω απόφαση επιδίδεται:

·         Στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, από τον οποίο ζητείται άμεση συνάντηση.

·         Στους Βουλευτές του νομού, από τους οποίους ζητείται άμεση συνάντηση και δημόσια δέσμευση επί της πρότασης μας αυτής.

8. Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Π. Κατσούλης, όπως σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της περιοχής προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εάν βέβαια δεν γίνει αποδεκτή η απόφαση μας από το αρμόδιο υπουργείο.

 

Διαβάστε επίσης:
ΠEΣY Δυτ. Ελλάδας: «Ντου» φοιτητών και αποχώρηση ΝΔ
Π. Ιονίων Νήσων: Πράξεις και όχι λόγια, Αρβανιτόπουλε!
Ικανοποιημένοι οι Επτανήσιοι από συνάντηση με Αρβανιτόπουλο
ΠΕΔΙΝ: Θετική κρίνει τη συνάντηση με Αρβανιτόπουλου για ΤΕΙ Ιονίων
Μποζίκης: Να παραμείνει το ΤΕΙ στη Ζάκυνθο
Π. Θεσσαλίας: Ομόφωνο «όχι» στη μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής
Π. Θεσσαλίας: Υπό διαμόρφωση κοινή πρόταση για το ΤΕΙ
ΠΕ Λάρισας: Αντίθετη στην κατάργηση ΤΕΙ Πληροφορικής
Κεντρική Μακεδονία: «Αθηνά» με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια
Κεντρική Μακεδονία: Η Περιφέρεια στηρίζει τον αγώνα για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Περιφερειάρχες: Στο… απόσπασμα η «Αθηνά»
Δραμινοί δήμαρχοι: Σαμαρά, θες να μας αφανίσεις;
Λουκέτο σε Πύργο και Ήλιδα για την κατάργηση των ΤΕΙ
Ηλεία: Νέα συνάντηση σε μία εβδομάδα με Αρβανιτόπουλο για τα ΑΤΕΙ
Δ. Δέλτα: Αντίθετος στη συρρίκνωση του ΑΤΕΙ Θεσ/νικης
ΠΕ Φλώρινας: Μέσω βουλευτών, ζητείται συνάντηση με Πρωθυπουργό για «Αθηνά»
ΔΣ Αγρινίου: Νέα αστυφυλία λόγω «Αθηνάς» και κατάργηση πανεπιστημίων
Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»: «Μπλόκο» δημάρχων στις καταργήσεις ΑΕΙ & ΤΕΙ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΘΗΝΑ, ΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΕΙ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!