Μπουτάρης: Να μη μετακινηθεί ούτε γραφείο από το ΑΤΕΙΘ

Κατά του… αθηνοκεντρικού κράτους και των «φωστήρων του κέντρου,  που κάνουν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις»,  καταφέρθηκε από βήματος δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή το πρόγραμμα «Αθηνα» και τα όσα προβλέπει για το ΑΤΕΙ Θεσαλονίκης. Ο δήμαρχος τάχθηκε στο πλευρό σπουδαστών και διδασκόντων, και τους είπε ότι «ο δήμος είναι πρόθυμος να παρασταθεί μαζί σας σε διαμαρτυρία στο υπουργείο, ή όπου αλλού».

«Το πρόβλημα πρέπει να το πάρει πάνω της η πόλη. Δεν είναι μόνο κοινωνικό. Το ΤΕΙ έχει προϊστορία και υποδομές. Η πρόταση του Υπουργείου είναι τελείως αψυχολόγητη. Προτείνω να υιοθετήσουμε ως ψήφισμα τις θέσεις των εκπροσώπων του ΑΤΕΙΘ», είπε ο Γ. Μπουτάρης.

«Να μη μετακινηθεί ούτε ένα γραφείο από τα ΤΕΙ. Αυτό που μόνιμα κρεμόμαστε από φωστήρες του κέντρου που κάνουν προτάσεις και καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πρέπει να σταματήσει», προσέθεσε.

Μάλιστα, πετώντας «καρφί» κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τα όσα ακούγονται για προσωπική του παρέμβαση, είπε: «Όσο για τους βουλευτές, ας κάνουν αλλιώς τη δουλειά τους, και όχι να παρεμβαίνουν όπως παρεμβαίνουν».

Δείτε στο Aftodioikisi LIVE τι είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

Ομοσπονδοποίηση τριών ΤΕΙ ζητεί το ΔΣ Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, σε ψήφισμά που εκδόθηκε, κατά τη μεσημβρινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διαμαρτυρία της εκπαιδευτικής κοινότητας, των σπουδαστών και των γονέων των σπουδαστών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη, το Σώμα, λαμβάνοντας υπόψη του την πρόταση της Διοίκησης του Ιδρύματος, καθώς επίσης συμπληρωματική πρόταση του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

Το ΔΣ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την πρόταση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά» και τάσσεται υπέρ της ομοσπονδοποίησης των τριών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση.

Θεωρεί ότι ως εκ τούτο δεν θα ταλαιπωρηθεί το προσωπικό και οι φοιτητές με μετακινήσεις, όπως στις προτάσεις του σχεδίου «Αθηνά» με τις οποίες δεν επέρχεται δημοσιονομική εξοικονόμηση ούτε βελτίωση στην εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα δεν θα εγκαταλειφθεί η πολυδάπανη εργαστηριακή και κτιριακή υποδομή που οικοδομήθηκε με έξοδα δημοσίου μεταφέροντας μεγάλο αριθμό φοιτητών και προσωπικού σε χώρους που παρουσιάζουν έλλειψη κατάλληλων και επαρκών υποδομών.

Περαιτέρω θα εξασφαλιστούν στους φοιτητές περισσότερες εναλλακτικές επιλογές σε τμήματα του ίδιου του ΤΕΙ με συναφή ή συγγενή αντικείμενα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους καθηγητές όλων των βαθμίδων οι οποίοι θα δύνανται να προσφέρουν το ακαδημαϊκό έργο τους στα νέα τμήματα με συναφή αντικείμενα που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του ΤΕΙ, επιτυγχάνοντας έτσι οικονομία κλίμακας με:

  • Εσωτερική αναδιάρθρωση του Ιδρύματος σε μεγάλες σχολές και τμήματα που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις, με τρόπο που θα απαλείφει κάθε επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων μεταξύ τους.
  • Αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων σε συναφή αντικείμενα διδασκαλίας (μοναδικότητα/διδασκαλία σε εύρος σχολής).
  • Αξιοποίηση διοικητικού προσωπικού, περιορισμός διοικητικών διαχειριστικών δαπανών. Οριζόντια διοικητική υποστήριξη σε εύρος σχολής και ιδρύματος.
  • Λιτή οικονομική διαχείριση και διοίκηση. (Lean Management).
  • Εφαρμογή της βάσης του «10» και συγχώνευση ή και κατάργηση των τμημάτων που πάνω από το 40 % των σπουδαστών δεν έχουν τη βάση του 10.
  • Αξιολόγηση των υποδομών, των διοικητικών υπηρεσιών, του διδακτικού και ερευνητικού έργου και παρακολούθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.
  • Αξιοποίηση συνεργασιών και ανάπτυξη συνεργιών με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής της Θεσσαλονίκης για την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων.
  • Αμεση σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επιπλέον, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο σε συνεργασία με τη διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει την ευθύνη να θέσει τα παραπάνω στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, τον Πρωθυπουργό και τους προέδρους των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

 

Διαβάστε επίσης:
Π. Ιονίων Νήσων: Πράξεις και όχι λόγια, Αρβανιτόπουλε!
Ικανοποιημένοι οι Επτανήσιοι από συνάντηση με Αρβανιτόπουλο
ΠΕΔΙΝ: Θετική κρίνει τη συνάντηση με Αρβανιτόπουλου για ΤΕΙ Ιονίων
Μποζίκης: Να παραμείνει το ΤΕΙ στη Ζάκυνθο
Π. Θεσσαλίας: Ομόφωνο «όχι» στη μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής
Π. Θεσσαλίας: Υπό διαμόρφωση κοινή πρόταση για το ΤΕΙ
ΠΕ Λάρισας: Αντίθετη στην κατάργηση ΤΕΙ Πληροφορικής
Κεντρική Μακεδονία: «Αθηνά» με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια
Κεντρική Μακεδονία: Η Περιφέρεια στηρίζει τον αγώνα για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Περιφερειάρχες: Στο… απόσπασμα η «Αθηνά»
Δραμινοί δήμαρχοι: Σαμαρά, θες να μας αφανίσεις;
Λουκέτο σε Πύργο και Ήλιδα για την κατάργηση των ΤΕΙ
Ηλεία: Νέα συνάντηση σε μία εβδομάδα με Αρβανιτόπουλο για τα ΑΤΕΙ
Δ. Δέλτα: Αντίθετος στη συρρίκνωση του ΑΤΕΙ Θεσ/νικης
ΠΕ Φλώρινας: Μέσω βουλευτών, ζητείται συνάντηση με Πρωθυπουργό για «Αθηνά»
ΔΣ Αγρινίου: Νέα αστυφυλία λόγω «Αθηνάς» και κατάργηση πανεπιστημίων
Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»: «Μπλόκο» δημάρχων στις καταργήσεις ΑΕΙ & ΤΕΙ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΘΗΝΑ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΑΤΕΙΘ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!