Δήμοι (νότιας) Αττικής: Προβλέψεις για β΄γύρο, τελικό νικητή (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, συνεχίζει, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, την καταγραφή των δεδομένων για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής όπου ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τους δήμους του Δυτικού Τομέα. Σήμερα οι προβλέψεις αφορούν τους δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικής.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ αλλά με πολλά, πλέον, ερείσματα στο ΣΥΡΙΖΑ, νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου διεκδικεί μια τρίτη θητεία και έχει βάλει ψηλά τον πήχη, καθώς, όπως τονίζει, στόχος της είναι η εκλογή από τον πρώτη Κυριακή. Βασικός της αντίπαλος είναι ο ίδιος με το 2014, δηλαδή ο Χρήστος Πρεκετές, που και στις επικείμενες εκλογές έχει την άτυπη στήριξη της ΝΔ. Ωστόσο ο β΄γύρος έχει και άλλους διεκδικητές που επιχειρούν να κόψουν ψήφους από τους δύο προαναφερόμενους: Πρόκειται για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κουτσοβασίλη, ο κεντρώος Παναγιώτης Λασκαρίδης, η παράταξη του οποίου που αποτελεί, στην ουσία, την συνέχεια αυτής του  πρώην υποψήφιου δημάρχου Μ.Παπαδακάκη και ο δεξιός, παλιός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που στη συνέχεια διετέλεσε και εκπρόσωπος Τύπου της «Νέας Δεξιάς» του Φ. Κρανιδιώτη, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, ο οποίος έχει ισχυρά ερείσματα στην τοπική ΝΔ.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
Ο ένας του β΄γύρου αναμένεται να είναι ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, ενώ για την δεύτερη θέση παλεύουν ο πρώην «πράσινος» δήμαρχος Θάνος Ορφανός που είχε χάσει το 2014 από τον νυν και ο Ευάγγελος Τσαμήτας, ο γνωστός και ως «mr KTEO», των οποίων είναι ιδιοκτήτης, που έχει τη στήριξη της ΝΔ. Όποιο και αν είναι το δίδυμο του β΄γύρου, η μάχη αναμένεται σκληρή μέχρι το τέλος. Είναι, πάντως, σαφές ότι ο Α.Κονδύλης προτιμά για αντίπαλό του τον πρώην δήμαρχο Θ.Ορφανό.

 

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Ο ένας του β΄γύρου, αναμένεται να είναι ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου. Για την δεύτερη θέση παλεύουν ο Μάκης Φιλόπουλος, συνεχιστής της παράταξης του πρώην «πράσινου» δημάρχου Κώστα Κόκκορη που ηττήθηκε από τον νυν δήμαρχο στις εκλογές του 2014 και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Ταστάνης, με τον πρώτο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Στους δύο επιχειρεί να μπει σφήνα και ο πρώην αντιδήμαρχος του νυν δημάρχου, «γαλάζιος» αντάρτης, Στέλιος Θεοδοσόπουλος. Όσο για τον τελικό νικητή, ναι μεν φαβορί είναι ο νυν δήμαρχος, ωστόσο, καθώς, εκτός των προβλημάτων με «σκάνδαλα», όπως η περίπτωση των εικονικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει και «αντάρτη» από την παράταξή του υποψήφιος, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

 

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επανάληψη της μάχης του 2014 με πρωταγωνιστές τον νυν δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, που στηρίζεται από τη ΝΔ και τμήμα του τοπικού ΚΙΝΑΛ, και τον πρώην Χρήστο Κορτζίδη που αυτή τη φορά δεν έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατεβαίνει με συνδυασμό που αποτελείται από υποψήφιους απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς. Βασικό θέμα αντιπαράθεσης, τι άλλο;, η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με τον νυν δήμαρχο να είναι αναφανδόν υπέρ και τον κ. Κορτζίδη που ως δήμαρχος και ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν κατά, να τονίζει ότι θα είναι παρών «όχι στη λογική της εύνοιας του επενδυτή, αλλά της λαϊκής διεκδίκησης». Το δίδυμο Κωνσταντάτου – Κορτζίδη επιχειρούν να σπάσουν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Μπούφης και του (μισού) ΚΙΝΑΛ Κώστας Στέφας αλλά, προς το παρόν, με λίγες πιθανότητες.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Σκληρό ντέρμπι μεταξύ του νυν «γαλάζιου» δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου και του επί τέσσερις τετραετίες (1998 έως 2014) δημάρχου και πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και, ατύπως, από ένα τμήμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ασκούνης δεν είχε κατέβει το 2014, με αποτέλεσμα ο νυν δήμαρχος, βρίσκοντας διχασμένη την δημοτική παράταξη του, να κερδίσει εύκολα την τότε αναπληρωτή δημάρχου Βάσω Μαργαρίτη. Τόσο η κ. Μαργαρίτη όσο και ο έτερος από την παλιά παράταξη Ασκούνη, Θόδωρος Ψαλιδόπουλος, είναι και σε αυτές τις εκλογές υποψήφιοι (σ.σ. μάλιστα ο κ. Ψαλιδόπουλος στηρίζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν τον β΄γύρο. Φαίνεται, δε, ότι από το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι τους θα εξαρτηθεί και ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας την 3η Ιουνίου. Πάντως, ο κ. Ψαλιδόπουλος φαίνεται να έχει ανοιχτούς διαύλους με τον κ. Ασκούνη, σε αντίθεση και την Β. Μαργαρίτη.

 

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
Ο «πράσινος» δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου, μετά και την σύμπραξή του με τον αντίπαλο του το 2014 στο β΄γύρο (με τη στήριξη, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ) Άρη Κρεμμύδα, εμφανίζεται ως φαβορί. Έχει, άλλωστε, εκτός από τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και αυτή ενός τμήματος της τοπικής ΝΔ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι στεγάζεται στην περιοχή, δεν έδωσε άτυπο χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο. Ο πιο ισχυρός αντίπαλός του είναι ο, τωρινός, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μπάμπης Μπιλίνης που εξελέγη επικεφαλής της παράταξης Κρεμμύδα, μετά την αποχώρηση του τελευταίου. Η παράταξη Μπιλίνη επικρίνει έντονα τόσο τον νυν δήμαρχο όσο και τον κ. Κρεμμύδα για «πελατειακές σχέσεις» που χρονολογούνται από την εποχή δημαρχίας Παπαντώνη, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο τους.  Προσδοκίες για μία καλή εμφάνιση έχει και ο Αντώνης Μπούτσης, ο οποίος στηρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα της τοπικής ΝΔ και τους υποψήφιους δημάρχους του κόμματος Β.Σπανάκη (2010), συνεργάτη του Κυρ.Μητσοτάκη, και Σ.Καζαντζή (2014).

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Επανάληψη του σκηνικού του 2014 με τον νυν και τον πρώην δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη (σ.σ. προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αλλά, εκτός από το ΚΙΝΑΛ, στηρίζεται και από τμήμα της ΝΔ στην περιοχή) και Γιώργο Κουτελάκη (σ.σ. προέρχεται από την ανανεωτική αριστερά) να κονταροχτυπιούνται στον β΄γύρο, δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στο δήμο Νέα Σμύρνης. Το «δίδυμο του 2014» επιχειρούν να σπάσουν ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Λαρίσσης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Παυλόπουλος. Προβλέψεις για το νικητή του β΄γύρου δεν μπορούν να γίνουν, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα επιτύχουν οι δύο που θα προκριθούν, με τον νυν δήμαρχο να κοιτάζει, κυρίως, προς τη ΝΔ και τον πρώην προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
Η αποχώρηση του επί πέντε θητείες νυν, «γαλάζιου», δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη για την κεντρική πολιτική σκηνή (σ.σ. θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα) έχει ανοίξει για τα καλά το «παιχνίδι» στο δήμο Παλαιού Φαλήρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις στενοί συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι: Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Φωστηρόπουλο, την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Βίκυ Ανδρικοπούλου, τον πρώην αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανδρέα Δούμα και τον  Στέλιο Κατσέλη, νομικό σύμβουλο του δήμου επί 13 συναπτά έτη, ο οποίος φέρεται να έχει στήριξη της τοπικής εκκλησίας. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένας εκ των τεσσάρων, με τον κ. Φωστηρόπουλο να έχει προβάδισμα καθώς φέρεται να έχει την στήριξη του κ. Χατζηδάκη αλλά και της ΝΔ, θα βρεθεί στον β΄γύρο, χωρίς να αποκλείεται να είναι και δύο, με αποτέλεσμα να έχουμε εμφύλιο. Πάντως πιθανότερο σενάριο είναι ο δεύτερος υποψήφιος του β΄γύρου να προέρχεται από την αντίπερα πολιτική όχθη, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σήμερα, Κώστα Μερκουράκη να έχει τον πρώτο λόγο και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, γιατρό, Νίκο Κατσένη να ακολουθεί. Είναι σαφές ότι με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΝΟΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, Β΄ΓΥΡΟΣ, ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!