Δήμοι (κεντρικού τομέα) Αττικής: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, προχωρά, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, στην καταγραφή των δεδομένων για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, ενώ συνεχίζονται τα σχετικά ρεπορτάζ και από άλλες περιοχές της χώρας. Το ξεκίνημα γίνεται από τους οκτώ δήμους του Κεντρικού Τομέα και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ένας του β΄γύρου θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, φέρεται και ο ως ο πιθανότερος νέος δήμαρχος Αθηναίων. Για την είσοδο στον β΄γύρο προκειμένου να διεκδικήσουν την δημαρχία από τον κ. Μπακογιάννη παλεύουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ωστόσο πολλοί δημοσκόποι, φοβούμενοι την λεγόμενη κρυφή ψήφο, δεν αποκλείουν την (αρνητική) έκπληξη του υποψηφίου της ΧΑ Η.Κασιδιάρη, που στις εκλογές του 2014 ήταν τέταρτος με 16,1%.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

Αποδυναμωμένος εμφανίζεται ο (στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος ωστόσο ευνοείται και πάλι από την διάσπαση που υπάρχει στο χώρο της ΝΔ. Το 2014 στο β΄γύρο είχε μπει και μάλιστα πρώτος, ο Χρήστος Γώγος και είχε μείνει εκτός ο Μιλτιάδης Μπαντής. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και αυτή την φορά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο τελικός νικητής θα είναι και αυτή τη φορά ο νυν δήμαρχος, καθώς ο βασικός αντίπαλός του εμφανίζεται με νέα δυναμική.

 

ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μετά τους, τουλάχιστον ατυχείς, χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η «μάχη» στο Γαλάτσι αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο και στον, επίσης, προερχόμενο από την κεντροδεξιά, συνεχιστή της παράταξης του αποθανόντα πρώην δημάρχου Κυριάκου Τσίρου, Κώστα Ζώμπο. Όλα τα προγνωστικά δείχνουν ότι οι δυο τους θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο με την πρόβλεψη για τον τελικό νικητή να είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη αυτή τη στιγμή, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα κάνουν.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ

Με την αποχώρηση του επί τέσσερις τετραετίες νυν δημάρχου Μιχάλη Σταυριανουδάκη προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις επικείμενες εθνικές εκλογές, η μάχη για τον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι σκληρή για τρία πρόσωπα: Τους δύο της (διασπασμένης) παράταξης του νυν δημάρχου (του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Αναστασόπουλου, τον οποίο φαίνεται να προτιμά ο κ. Σταυριανουδάκης και του νυν εντεταλμένου συμβούλου Αναστάσιου Μπινίσκου) και της νέας επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Μακράκη – Χριστινάκη. Από το ποιος θα μπει στον β’ γύρο θα εξαρτηθεί και το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως έχει δείξει και η ιστορία, οι διασπάσεις μετά τις αποχωρήσεις δημάρχων με μακρά θητεία, δεν ευνοούν τους επιγόνους τους.

 

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Μάχη για τρεις δίνεται και στον δήμο Ζωγράφου. Από την μία η (στηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ) νυν δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη και από την άλλη δύο υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ: Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος με τον οποίο η νυν δήμαρχος αναμετρήθηκε στον β΄γύρο στις εκλογές του 2014 και ο, υπάλληλος της Βουλής,  Βασίλης Θώδας ο οποίος έχει την στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα προγνωστικά λένε ότι η κ. Καφατσάκη θα είναι στον β΄ γύρο και θα αναμετρηθεί με έναν από τους δύο «γαλάζιους» υποψήφιους, οι οποίοι έχουν έντονες αντιπαραθέσεις με περιστατικά ακόμη και ξυλοδαρμών, γεγονός που κάνει δύσκολο τον συνασπισμό τους απέναντι στην κ. Καφατσάκη στον β΄γύρο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Ζωγράφου είναι, εντελώς, ανοιχτό.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Μετά την αποχώρηση του πρώην αντιδημάρχου και στενού συνεργάτη του Βασίλη Βαλασόπουλου, Γιώργου Χατζηδάκη, με καταγγελίες, μάλιστα, κατά της δημοτικής Αρχής, ο νυν «πράσινος» δήμαρχος που είχε εκλεγεί οριακά το 2014 απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Κοκοτίνη, εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος, με αποτέλεσμα το «παιχνίδι» να είναι ανοιχτό. Πλην των τριών προαναφερόμενων, ακόμη ένας υποψήφιος, ο, προερχόμενος από τη ΝΔ, πρώην Συμπαραστάτης του Δημότη, Γαβριήλ Αραμπατζής, παλεύει για τον β΄γύρο. Ωστόσο, πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι φαίνεται να του γυρνούν την πλάτη, καθώς φημολογούνται υπόγειες επαφές και συνεννοήσεις με τον νυν δήμαρχο.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Δύο που, πιθανόν, στην πορεία να γίνουν και τρεις, είναι οι βασικοί διεκδικητές μιας θέσης στον β΄γύρο στο δήμο Καισαριανής. Προβάδισμα για να βρεθεί εκεί έχει, ο, στηριζόμενος από το ΚΚΕ, νυν δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, ενώ ισχυρές πιθανότητες έχει και η διάδοχος του, μόλις για δύο μήνες (σ.σ. έγιναν επαναληπτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2014) δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κοντόσταυλου, Άννα Παραγιού. Στους δύο επιχειρεί να μπει «σφήνα» ο, στηριζόμενος από τη ΝΔ, Σωτήρης Ιατρού, πρόεδρος της τοπικής κομματικής οργάνωσης. Το αποτέλεσμα του β΄γύρου θα κριθεί από το δίδυμο που θα αναμετρηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες εκλογές του 2014 ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει εύκολα στον β΄γύρο τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ τότε δήμαρχο, Αντώνη Καμπάκα, ωστόσο, όταν, μετά την επανακαταμέτρηση, ο κ. Καμπάκας έμεινε εκτός β΄γύρου, έχασε από τον υποψήφιο του ΚΚΕ και σημερινό δήμαρχο.

 

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ -ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Ο νυν δήμαρχος (ΣΥΡΙΖΑ) Άρης Βασιλόπουλος και ο γνωστός (ΑΕΚτζης) ηθοποιός με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ αλλά και τμήματος της ΝΔ , Γιάννης Βούρος, δείχνουν έτοιμοι να αναμετρηθούν στον β΄γύρο. Ωστόσο, «σφήνα» στους δύο επιχειρεί να μπει ο «γαλάζιος» Χάρης Τομπούλογλου, που είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε βίντεο που τον έδειχνε να παραλαμβάνει ως διοικητής του του νοσοκομείου «Παίδων -Αγλαΐα Κυριακού» φακελάκι με 25 χιλιάδες ευρώ. Τώρα, ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή, Χ.Τομπούλογλου, επανέρχεται στην διεκδίκηση του δήμου, με την στήριξη στελεχών της ΝΔ, όπως για παράδειγμα της Ελίζας Βόζεμπεργκ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!