Ανοιχτή Πόλη: Ο Δ. Αθηναίων να σεβαστεί την υγειονομική ασφάλεια στις “πίσω αυλές” της πόλης - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
23
Οκτώβριος
Back
ημερήσια διάταξη

Ανοιχτή Πόλη: Ο Δ. Αθηναίων να σεβαστεί την υγειονομική ασφάλεια στις “πίσω αυλές” της πόλης

Να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων  και να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα χρήσεων γης στον Ελαιώνα ζητά από τη δημοτική αρχή της Αθήνας η Ανοιχτή Πόλη.

Ειδικότερα:

Δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες της Ανοιχτής Πόλης, μαζί με δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” και αντιπροσωπεία της Δύναμης Ζωής, επισκεφτήκαμε σήμερα την άτυπη χωματερή της οδού Ορφέως στο Βοτανικό. Πρόκειται για μια ουσιαστικά απερίφρακτη έκταση που έχει μετατραπεί σε τεράστιο σκουπιδότοπο, όπου αποτίθενται ανεξέλεγκτα απορρίμματα και απόβλητα κάθε είδους, δημιουργώντας ένα θέαμα αρνητικά εντυπωσιακό μέσα στην πόλη. Δεν είναι καθόλου παράξενο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, που η πρόσφατη πυρκαγιά των αρχών του Σεπτέμβρη συνέχιζε να καίει σκουπίδια στο χώρο μέχρι και τις τελευταίες μέρες, απελευθερώνοντας τοξικά αέρια και διοξίνες που ακόμα επιβαρύνουν τον αέρα στην περιοχή.

Το θέμα της Ορφέως είναι μία μόνο όψη του γενικότερου ζητήματος που υπάρχει με τις χρήσεις γης στην περιοχή, καθώς και άλλες εκτάσεις πλάι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση εγκατάλειψης, λειτουργώντας πρακτικά σαν χωματερές και δημιουργώντας υγειονομικούς κινδύνους για τους περιοίκους. Είναι επίσης μία μόνο όψη της αποτυχίας του Δήμου Αθηναίων να διαμορφώσει ένα σύγχρονο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως καιρό τώρα επισημαίνει η Ανοιχτή Πόλη. Είναι τέλος μια μόνο όψη της αδιαφορίας των δημοτικών αρχών για τις “πίσω αυλές” της πόλης – αδιαφορίας που, όπως φαίνεται, μπορεί μια χαρά να συνυπάρχει με τους χορηγούμενους σχεδιασμούς της “διπλής ανάπλασης” στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή οφείλει να ανταποκριθεί στο πρόβλημα, χωρίς καθυστερήσεις. Είναι προφανής η ανάγκη για καθαρισμό του χώρου και επισκευή της περίφραξης, ώστε να αποθαρρύνεται η απόθεση απορριμμάτων. Ακόμα περισσότερο, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα των χρήσεων γης στον Ελαιώνα, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες διαβούλευσης και διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων που θα πετυχαίνει να μειώνει δραστικά τον όγκο των αποβλήτων και που θα καθιστά την απόρριψή τους τελευταία επιλογή, με ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και αξιοποίησής τους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!