Ξεκινούν οι Ευρωπαϊκές Ομάδες Επιστροφών – Ποιες αρμοδιότητες θα έχουν

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής επισημοποίησε ότι ξεκινούν την λειτουργία τους οι Ευρωπαϊκές Ομάδες Επιστροφών. Οι εν λόγω ομάδες αποτελούνται από 690 εμπειρογνώμονες επιστροφών, συνοδούς και ελεγκτές που έχουν θέσει στη διάθεση του Οργανισμού τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Frontex, το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε το πρώτο κάλεσμα για εθελοντική συνεισφορά σε ειδικό προσωπικό και κατά τον πρώτο γύρο απαντήσεων από τα κράτη μέλη καλύφθηκε το 57% των αναγκών. Προσωπικό από αυτές τις ομάδες θα αποστέλλεται στα κράτη μέλη προκειμένου να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές στην οργάνωση και το συντονισμό των επιχειρήσεων επιστροφών. Επιπλέον, στις αρμοδιότητες των Ομάδων Επιστροφών περιλαμβάνεται η συνεργασία με τρίτες χώρες για την επιστροφή και την επανεισδοχή μεταναστών, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

«Η διασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην ΕΕ και η μείωση των κινήτρων για την παράτυπη μετανάστευση αποτελούν βασικές συνιστώσες μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και σημαντικό στόχο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι πλέον σε θέση να παράσχει την αναγκαία τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, με αυστηρή τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Η δυνατότητα να αντλούμε εμπειρογνώμονες από μια ομάδα αξιωματικών και ειδικού στις επιστροφές προσωπικού θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και στην παροχή της αναγκαίας υποστήριξης στις ήδη πιεσμένες εθνικές αρχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες υποδέχθηκαν έναν αριθμό-ρεκόρ μεταναστών το περασμένο έτος», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, το 2016, ο Οργανισμός συντόνισε την επιστροφή συνολικά 10.700 μεταναστών κατά τη διάρκεια 232 επιχειρήσεων επαναπατρισμού.

Επιπλέον, προσωπικό του Οργανισμού βοήθησε την Ελλάδα στην επανεισδοχή 908 ατόμων στην Τουρκία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΠΙΣΗΜΑ, FRONTEX, ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ, ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!