frontex-τέλος-αναλαμβάνει-από-σήμερα-η-ευρ-87706
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2016 | 11:20

Frontex τέλος – Αναλαμβάνει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ο νέος οργανισμός διαχείρισης των κοινών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που αντικαθιστά τη Frontex και παρουσιάζεται στο μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο, στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, η υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ντενίσα Σάκοβα, και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λεγκέρι. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο νέος οργανισμός ξεκινάει τη λειτουργία του δέκα μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης για τη συγκρότησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

«Με την δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού αναβαθμίζουμε την προστασία και την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία τόσο σε νομικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα κάθε Κράτους Μέλους», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε ενωμένοι ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Κάνουμε πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ένωσης».