Τράπεζες: Πάνω 4.500 υπάλληλοι αντιμέτωποι με «εθελούσια έξοδο» – Ποιοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή»

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στις τράπεζες με στόχο την αποχώρηση 4.500 με 5.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2017 και παράλληλα το κλείσιμο 170 καταστημάτων.

Όπως γράφει σε παλιότερο δημοσίευμά του το Έθνος, την αρχή θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς και θα ακολουθήσουν οι Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Σύμφωνα με την εφημερίδα από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον 1.570 άτομα, από την Εθνική Τράπεζα 1.600 υπάλληλοι, από τη Eurobank 1.000 άτομα και από την Alpha 174 εργαζόμενοι.

Οπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί με τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσής τους -που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp)-, ότι θα περιορίσουν το προσωπικό τους, τουλάχιστον κατά 4.500 άτομα, μέσα στη διετία 2016-2017.

Αν και σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017, οι τράπεζες έχουν στόχο τα προγράμματα εθελουσίας να ολοκληρωθούν το συντομότερο, ούτως ώστε τα οφέλη από τη μείωση του λειτουργικού κόστους να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2016.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα κίνητρα για την αποχώρηση, εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποίησαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και στα οποία η αποζημίωση μαζί με τα bonus έφτανε και τις 180.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι μεγάλοι σε ηλικία τραπεζοϋπάλληλοι αποχώρησαν με τα προηγούμενα προγράμματα και επομένως ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι μικρός. Για να έχουν λοιπόν απήχηση τα προγράμματα εθελουσίας, τα κίνητρα θα πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζικών διοικήσεων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς η προηγούμενη σύμβαση έληξε στο τέλος του 2015. Βασικό μέλημα της ΟΤΟΕ είναι να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, όπως σημειώνει ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!