δημόσιο-ιδιωτικός-τομέας-τηλεργασία-913196
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 24.01.2022 | 18:36

Δημόσιο -ιδιωτικός τομέας: Τηλεργασία απέναντι στην κακοκαιρία (εγκύκλιος)

Δημόσιο -ιδιωτικός τομέας:  Με τηλεργασία και όχι με αργία αποφάσισε, τελικώς, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις εικόνες χάους που δημιουργήθηκαν σήμερα στους δρόμους της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η τηλεργασία θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο ακόμη και στο 100% των υπαλλήλων, ενώ το υπουργείο Εργασίας συστήνει, επίσης, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τηλεργασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ:

«Προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνιστούν την αποφυγή μετακινήσεων, ειδικώς για την Τρίτη, 25η/1/2022 υπενθυμίζεται εκ νέου ότι συνιστάται η παροχή τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους. Η ως άνω τηλεργασία ειδικά για την ημέρα αυτή θα παρασχεθεί, εφόσον συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων εκάστου φορέα και ανεξαρτήτως  του ποσοστού τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του οικείου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για  την ενημέρωση των πολιτών  με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.  Επιπλέον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού θα πρέπει να θεωρήσουν δικαιολογημένη τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευση των υπαλλήλων τους εφόσον κατά κοινή πείρα και λογική αυτή είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί εγκαίρως λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου

Ωστόσο, όπως τονίζεται «σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως  και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών. Τα ως άνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες», καταλήγει η εγκύκλιος.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια ώρα σε «ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό», προχωράει το υπουργείο Εργασίας. «Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

ΓΣΕΕ: Δικαιούνται κανονικά αποδοχές

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σχετικά με την  “Αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους”, αναφέρει τα εξής:

“Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Η διακοπή των συγκοινωνιών και η επικινδυνότητα όλων των δρόμων και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.
Κακοκαιρία: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να μην πάνε στη δουλειά

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται, όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης, το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά, επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της, χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα “μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης”. Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας, λόγω της εκτίμησής του πχ ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής. Αντίθετα, στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης, είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Σημειώνεται ότι η ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στο μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

Δήμοι: Βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης

Την ίδια ώρα, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr,  βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης μπορούν να εκδώσουν οι δήμοι για τους εργαζόμενους  που δεν μπορούν να προσεγγίσουν την εργασία τους χωρίς υπαιτιότητα τους