Βορίδης: Πρώτη προτεραιότητα η αξιολόγηση στο Δημόσιο
Πέμπτη
2
Φεβρουάριος
Back
Δημόσιο -αξιολόγηση: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο -Έως 15% το μπόνους

Βορίδης – Δημόσιο: Πρώτη προτεραιότητα η αξιολόγηση -Τι είπε για μισθούς, παρατάσεις συμβάσεων

Βορίδης – Δημόσιο: Πρώτη προτεραιότητα η αξιολόγηση -Τι είπε για μισθούς, παρατάσεις συμβάσεων

Πρώτη προτεραιότητα για το Δημόσιο χαρακτήρισε την αξιολόγηση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη σημερινή συνάντησή του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μάλιστα, προσπάθησε να αποφύγει κάθε συζήτηση για τα τιμωρητικά χαρακτηριστικά της, τα οποία, στην ακραία τους μορφή (απολύσεις, διαθεσιμότητες) είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει το 2014 ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ: «Για την αξιολόγηση και τα τιμωρητικά της χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν στον υπουργό συγκεκριμένες περιπτώσεις εκδικητικής αξιολόγησης συναδέλφων τα οποία τα παράκαμψε για να πει ότι για την κυβέρνηση το θέμα της αξιολόγησης είναι πρώτης γραμμής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βορίδης μιλά για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Το ίδιο είχε κάνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών.

“Μπόνους παραγωγικότητας” με απολύσεις;

Παράλληλα, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες έχει «σηκώσει» το θέμα του «μπόνους παραγωγικότητας» στους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν θα υπάρχει «τιμωρία» για όσους εργαζόμενους δεν είναι «παραγωγικοί». Γεγονός που οδήγησε και τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη να θυμίσει ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το «πριμ παραγωγικότητας» στο δημόσιο: στο παρελθόν, επί ημέρων του σημερινού Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε συνδεθεί με τις ποσοστώσεις στη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων, που αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για απολύσεις και διαθεσιμότητες».

Αρνητικός για μισθούς, “δεν γνωρίζω” για παρατάσεις

Επιπλέον, κατά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Βορίδης, όπως αναφέρει η ΔΑΣ-ΟΤΑ:

-Ήταν αρνητικός στην αύξηση των μισθών.

– Για την παράταση του ΕΣΠΑ και όσων που δουλεύουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα , ο υπουργός δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει και επιφυλάχτηκε, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου λόγο συνταγματικότητας.

-Για σχολικές καθαρίστριες που οι συμβάσεις τους λήγουν σε λίγους μήνες , δήλωσε αόριστα ότι είναι ένα  θέμα που η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της.

-Για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν προκειμένου να εντείνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα το δήμο Χερσονήσου, όπου ο δήμος χρησιμοποίησε την αναπτυξιακή των δήμων Ραφήνας, Μαραθώνα κ.λ.π. δηλαδή άσχετων δήμων, προκειμένου να προσλάβει 26 άτομα με δικά του κριτήρια προκειμένου να στελεχώσουν την οικονομική υπηρεσία. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα!

-Για τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους και την έλλειψη Μέσων και Μέτρων Ατομικής Προστασίας μας δήλωσε ότι θέλει λίγο χρόνο προκειμένου να δει την νομοθεσία.

-Για τα Βαριά και Ανθυγιεινά ο υπουργός το μόνο που αποδέχτηκε είναι ότι  και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να πηγαίνει το θέμα από παράταση σε παράταση.

-Στο μόνο θέμα που ο υπουργός δεσμεύτηκε ήταν στην παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων (και άρα αναβολής των εκλογών) μέχρι τις 30/6/2021 όπως δηλαδή ισχύει και για τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων.

Χέρι – χέρι ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ

«Σε μια φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει συνδικαλιστικό νόμο προφασιζόμενη παθογένειες του συνδικαλισμού, οι παρατάξεις ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΔΑΚΕ επέλεξαν να εμφανίσουν ως παθογένεια την δυνατότητα προσχώρησης στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα σωματεία των σχολικών καθαριστριών.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια τέτοια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ-ΟΤΑ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!