δημόσιο-προς-ολοταχώς-για-e-αξιολόγησ-142812
ΔΗΜΟΣΙΟ | 13.01.2018 | 09:00

Δημόσιο: Προς ολοταχώς για… e-αξιολόγηση -Όλες οι αλλαγές

Εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την ίδια την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, εξέλιξη που θα δώσει σε κάθε υπάλληλο τη δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες.

Πρόκειται για μια αλλαγή που έρχεται από τη μία να συνδεθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου, μεταρρύθμιση στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και από την άλλη, εντάσσεται στις προσπάθειες του υπουργείου να βάλει τέλος στο χρονοβόρο των διαδικασιών αξιολόγησης, Όπως έχει γράψει και σε προηγούμενο δημοσίευμά της η aftodioikisi.gr, δεν έρχεται καμία αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο με το οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυτό που πρόκειται να αλλάξει, είναι τα πολυσέλιδα έντυπα της αξιολόγησης, τα οποία με τις προωθούμενες αλλαγές θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή και από δω και στο εξής θα αναρτώνται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, πιθανόν στην apografi.gov.gr, όπως και η πλατφόρμα της κινητικότητας. Όλα αυτά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στην αξιολόγηση του 2018, που αφορά την απόδοση των υπαλλήλων κατά το 2017.

Βέβαια, είναι προφανές ότι επιδιώκεται και να ξεπεραστούν «εμπλοκές» όπως αυτές που εμφανίστηκαν με την τελευταία αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η επόμενη χρονιά όμως θα μας βρει με ένα νέο σύστημα, που ετοιμάσαμε ανεξάρτητα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί, για την αυτόματη ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να απαλλαγεί το δημόσιο από όλο αυτό το φορτίο» λένε πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Με τα ψηφιακά οργανογράμματα που εμπεριέχουν την αξιολόγηση δομών, αλλά και με τα περιγράμματα θέσεων που βάζουν την στοχοθεσία, όλα αυτά θα κρίνονται πλέον αυτόματα ταυτόχρονα. Για αυτό είναι μεγάλη μεταρρύθμιση το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων στο δημόσιο, γιατί όλα αυτά θα μπουν πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα γίνεται η αξιολόγηση αντικειμενικά, χωρίς να παρεμβαίνουν ούτε το υπουργείο, ούτε άλλοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί», τονίζουν οι ίδιες πηγές.