δημόσιο-μόλις-9-στους-1-730-φορείς-κατέθεσα-381907
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.01.2018 | 14:02

Δημόσιο: Μόλις 9 στους 1.730 φορείς κατέθεσαν ψηφιακό οργανόγραμμα (λίστα)

Την παραδοχή ότι, παρά το γεγονός πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 13 μήνες, μόλις εννέα από τους 1.730 φορείς του Δημοσίου (5 τοις χιλίοις!) έχουν προχωρήσει στην κατάθεση ψηφιακού οργανογράμματος, έκανε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. «Σήμερα έχουμε εννιά φορείς. Πραγματικά ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτησή του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά. Ανέφερε, δε, ότι πρόκειται «το ΑΣΕΠ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας». Σύμφωνα με την υπουργό η καθυστέρηση υπήρξε «γιατί όταν τίθενται σε ισχύ τα καινούρια οργανογράμματα, επανατοποθετούνται υπάλληλοι σε αυτές τις δομές με βάση τις αλλαγές που έχουν συμβεί», ενώ προέβλεψε ότι θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το 2018.

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμα τα περιγράμματα θέσεων, δηλαδή «τι δουλειά κάνει εκεί κάθε εργαζόμενος, και πώς θα αξιολογηθεί στη συνέχεια μέσω του στόχου που μπαίνει σε αυτήν τη συγκεκριμένη θέση, με το συγκεκριμένο περίγραμμα, αλλά και για την εξέλιξη του περαιτέρω, μέχρι να φθάσει ο εργαζόμενος αυτός, ο υπάλληλος αυτός, στη σύνταξη…..Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό της κομμάτι. Εδώ έχουμε ζητήσει βοήθεια και μας έχουν βοηθήσει οι Γάλλοι με τεχνική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε στενά με την «Expertise France» και αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το θέμα των περιγραμμάτων στον δημόσιο τομέα, το οποίο και θα έλθει βεβαίως να «κουμπώσει» πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα του συστήματος της απογραφής, συμπληρωμένη και από τα υπόλοιπα ψηφιακά οργανογράμματα», πρόσθεσε η υπουργός.

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι ότι σύντομα θα είναι άτοιμη και η κάρτα του υπαλλήλου: «Θα ήθελα να αναφέρω εδώ σήμερα και άλλη μία παρέμβαση, η οποία έρχεται να «κλειδώσει» επίσης πάνω σ’ όλο αυτό, για να δώσει τα αποτελέσματα τα οποία λέτε. Είναι το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, δηλαδή η κάρτα του υπαλλήλου στο ίδιο σύστημα με καινούργιο έργο. Έχει σχεδόν τελειώσει το τεχνικό δελτίο και αναμένεται το επόμενο διάστημα η δημοπράτησή του. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα καταγράφει τον υπάλληλο από την ώρα που θα μπαίνει στο δημόσιο μέχρι να φτάσει στη σύνταξή του. Θα συνδεθεί με τα απαραίτητα Υπουργεία -και το Οικονομικών- ούτως ώστε τελικά να μειωθεί, να καταργηθεί η γραφειοκρατία που χρειάζεται και για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και για αλλαγές θέσεων ευθύνης, όλα να καταγράφονται και να απλοποιηθεί μια πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία σπαταλά χρόνο στους εργαζόμενους και χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους και βεβαίως έχει σημαντικό οικονομικό κόστος», κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Γεωργαντάς: Ευθύνες στο ΥΠΔΑ για την καθυστέρηση

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις για την καθυστέρηση στα ψηφιακά οργανογράμματα: «Εμένα με λυπεί το γεγονός ότι δεκατρείς μήνες μετά δεν έχει γίνει συνείδηση στους υπεύθυνους δημοσίους λειτουργούς. Και βεβαίως ευθύνη υπάρχει και στο Υπουργείο που δεν τους έδωσε να καταλάβουν την υποχρέωσή τους αυτή. Δεν είναι προαιρετικό. Η σύσταση αυτού του οργανογράμματος αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης, αποτελεί υποχρέωση των διευθυντών. Είναι πραγματικά φοβερό ότι δεκατρείς μήνες μετά βλέπουμε μόνο εννέα φορείς -και είδαμε ότι είναι κεντρικά Υπουργεία και μόνο δύο Ανεξάρτητες Αρχές- ενώ χίλιοι επτακόσιοι είκοσι άλλοι φορείς, που τους πληρώνει το δημόσιο, που πληρώνονται από τον προϋπολογισμό, δεν αισθάνονται την υποχρέωση να μπουν σε αυτήν την εγγραφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.  Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να βρείτε τον τρόπο να γίνει συνείδηση, να συνδέσετε ίσως τη μη υπαγωγή στην εφαρμογή και με άλλες δυνατότητες της διοικήσεως και όχι μόνο με τη συμμετοχή στην κινητικότητα. Και βεβαίως, να είναι πλήρες το οργανόγραμμα έτσι όπως ακριβώς το περιγράφει ο νόμος, γιατί φαντάζομαι ότι και ο Έλληνας φορολογούμενος, ο Έλληνας πολίτης, ο κάθε διοικούμενος θα θέλει πραγματικά να έχει μια εικόνα του δημοσίου».

Παράλληλα ο τομεάρχης της ΝΔ αναφέρθηκε και στη σημασία των περιγραμμάτων θέσεων: «Όταν θα είναι σαφή τα περιγράμματα θέσεων και θα έχουμε την εικόνα των υπηρετούντων, τότε θα μπορούμε να κατανοήσουμε και τις ανάγκες, τις οποίες επικαλείται ο κάθε φορέας και η κάθε διεύθυνση. Αν δεν υπάρχουν τα περιγράμματα θέσεων κι αν δεν υπάρχει η κατάσταση των υπηρετούντων υπαλλήλων, δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και το αίτημα ενός φορέα. Δεν είστε σε θέση να το αξιολογήσετε, για να δείτε αν πράγματι χρειάζεται προσωπικό, τι ειδικοτήτων προσωπικό χρειάζεται, αν ορθώς το χρειάζεται και αν ορθώς ή όχι επέτρεψε να φύγει προσωπικό από τη συγκεκριμένη δομή. Είναι μια εικόνα του δημοσίου που δείχνει την τρέχουσα πραγματικότητα και νομίζω ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για εσάς», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.