«Κλέφτες» και αντιγραφείς οι Led Zeppelin

Χρειάστηκαν 43 χρόνια χρειάστηκαν για να καταλάβουν τα μέλη του συγκροτήματος «Spirit» ότι το «Stairway To Heaven», ο θεωρητικά ύμνος των Led Zeppelin είναι δικό τους τραγούδι. Έτσι ο Robert Plant, ο Jimmy Page και η παρέα τους κινδυνεύουν να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για αντιγραφή

Αν και με καθυστέρηση πολλών ετών πριν λίγους μήνες τα παιδιά του μουσικού Randy California από τους Spirit είχαν κάνει αγωγή κατά των Led Zeppelin, αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για το «Stairway To Heaven», ισχυριζόμενοι πως η θρυλική μπάντα αντέγραψε το «Taurus», μια σύνθεση του πατέρα τους.
Το εν λόγω κομμάτι κυκλοφόρησε το 1968 (ενώ το «Stairway» το 1971) εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ.

Τα δύο συγκροτήματα είχαν πραγματοποιήσει κοινή περιοδεία τη δεκαετία του ’60 και όπως υποστηρίζει ο μπασίστας των Spirit, Mark Andes το διάσημο συγκρότημα άκουσε την μπάντα να παίζει τη μουσική στις πρόβες, αντέγραψε το τραγούδι που τότε λεγόταν «Τaurus», το μετονόμασε και το έκανε επιτυχία.
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, εκεί που κατατέθηκε αρχικά η αγωγή, κάτι που οι δικηγόροι των Ζeppelin θεώρησαν παράνομο, καθώς η άλλη πλευρά κατοικεί στη Μ. Βρετανία, χωρίς την παραμικρή σχέση με την πόλη των ΗΠΑ. Οι Led Zeppelin ζήτησαν να κριθεί αναρμόδιο το αμερικανικό δικαστήριο για την υπόθεση.

Ωστόσο ο δικαστής δεν δέχτηκε την ένσταση αυτή και η δίκη θα προχωρήσει κανονικά. Η αιτιολογία αυτής της απόφασης ήταν πως «οι Led Zeppelin έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από την εκμετάλλευση του «Stairway To Heaven» στην Πενσυλβάνια, είτε ως αγορά, διαφήμιση, downloading, airplay σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, συναυλίες» μεταξύ άλλων.

Η νομική πλευρά των Zeppelin έχει το δικαίωμα να καταθέσει εκ νέου τις ενστάσεις της για δεύτερη φορά. Πάντως όσο συμβαίνουν όλα αυτά ο Jimmy Page ωρύεται σε έξαλλη κατάσταση πως τα παραπάνω είναι γελοιότητες και φαντασιοπληξίες.

Πηγή: time

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΛΕΝΤ ΖΕΠΕΛΙΝ, ΣΠΙΡΙΤ


Αφήστε μια απάντηση