Ιταλία: Στην Κεντροαριστερά η Π. Ρώμης, στην Κεντροδεξιά η Π. Μιλάνου

Εκτός των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και την Δευτέρα, οι Ιταλοί εκλογείς κλήθηκαν να αναδείξουν και τις περιφερειακές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Η κεντροαριστερή συμμαχία υπερίσχυσε στην περιφέρεια του Λατίου (πρωτεύουσα: Ρώμη), ενώ αντιθέτως η κεντροδεξιά κέρδισε στην Λομβαρδία (κύρια πόλη: Μιλάνο).

Στην Ρώμη ο κεντροαριστερός Νικόλα Τζινγκαρέτι κέρδισε άνετα την αναμέτρηση με διαφορά 10% και πλέον έναντι του κύριου αντιπάλου του, του δεξιού Φραντσέσκο Στοράτσε. που υποστηρίχθηκε και από το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσε 20% των ψήφων.

«Ασφαλώς είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν είναι ώρα για πολλούς πανηγυρισμούς: η περιφέρεια του Λατίου χρωστάει 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις που ψυχορραγούν λόγω της οικονομικής κρίσης. . . η κατάσταση είναι δραματική», είπε ο Τζινγκαρέτι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει ένα πολιτικό άνοιγμα προς το κίνημα του Γκρίλο με στόχο τη συνεργασία για την επεξεργασία και έγκριση σημαντικών μέτρων.

Στην Λομβαρδία, ο γραμματέας της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι, που ήταν υποψήφιος της κεντροδεξιάς συμμαχίας, κατάφερε να συγκεντρώσει το 42,8% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός Ουμπέρτο Αμπροζόλι συγκέντρωσε το 38,2%.

Η υποψήφια του Κινήματος Πέντε Αστέρια Σίλβια Κάρκανο συγκέντρωσε το 13,6% των προτιμήσεων. Πρόκειται για αρκετά υποδεέστερη επίδοση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

«Εμείς θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, όχι αβέβαιη και ανίσχυρη όπως εκείνη που πρόκειται πιθανώς να ηγηθεί της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρόνι.

Στα σχέδια της Λέγκας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας «περιφέρειας του ιταλικού Βορρά»–που να συμπεριλαμβάνει τις ευρύτερες περιοχές του Μιλάνου, της Βενετίας και του Τορίνου.

Ο Μαρόνι πέτυχε τον στόχο του παρά τα σκάνδαλα που έπληξαν την Λέγκα και ανάγκασαν σε παραίτηση των ιδρυτή της και πρώην γραμματέα της, Ουμπέρτο Μπόσι, σημειώνουν αναλυτές.

Η κεντροδεξιά συμμαχία έχει δεσμευθεί επίσης ότι στην Λομβαρδία θα καταφέρει να διαχειριστεί για τις ανάγκες της περιφέρειας το 75% των φόρων που καταβάλλουν στο ιταλικό κράτος οι κάτοικοί της.

Πρόκειται για την πλουσιότερη περιοχή της Ιταλίας, με 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην μικρή περιφέρεια Μολίζε στην κεντρική Ιταλία την αναμέτρηση κέρδισε ο κεντροαριστερός Πάολο Φρατούρα. συγκεντρώνοντας το 44,7% των ψήφων.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!