Σωματικό βάρος: Πότε τα «περιττά» κιλά βάζουν σε κίνδυνο την υγεία

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 10 από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους, ανεξάρτητα από το πώς υπολογίζεται, σύμφωνα με μια μελέτη περισσότερων από 400.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για την Παχυσαρκία (ECO) που πραγματοποιήθηκε online φέτος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ΔΜΣ αποτελεί επαρκή μέτρηση του κινδύνου καρκίνου από το υπερβολικό βάρος και δεν υπάρχει πλεονέκτημα στη χρήση πιο περίπλοκων ή δαπανηρών μέτρων, όπως η περιφέρεια της μέσης ή το ποσοστό σωματικού λίπους.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και πρόωρου θανάτου.

 Ωστόσο, τα περισσότερα από τα στοιχεία βασίζονται στον ΔΜΣ και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και άλλων δεικτών πάχους (π.χ. κεντρική παχυσαρκία και ποσοστό σωματικού λίπους).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη στην Μ. Βρετανία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης εντόπισαν 437.393 ενήλικες (54% γυναίκες, μέση ηλικία 56 έτη) που δεν είχαν καρκίνο, για να διερευνήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από 24 καρκίνους σύμφωνα με έξι δείκτες παχυσαρκίας:

ΔΜΣ

 –ποσοστό σωματικού λίπους

αναλογία περιφέρειας μέσης προς ύψος

 –περιφέρεια μέσης και

περιφέρεια ισχίου

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

-ηλικία

-φύλο

-εθνικότητα

-εκπαίδευση/μόρφωση

-κάπνισμα

-κατανάλωση αλκοόλ

-κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

-κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

-κατανάλωση λιπαρών ψαριών

-επίπεδο σωματικής δραστηριότητας

-καθιστική ζωή

Μετά από κατά μέσο όρο παρακολούθηση 9 ετών, καταγράφηκαν 47.882 περιπτώσεις καρκίνου και 11.265 θάνατοι από καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι έξι δείκτες παχυσαρκίας συσχετίστηκαν θετικά και παρόμοια με υψηλότερο κίνδυνο για 10 καρκίνους.

Για παράδειγμα, κάθε αύξηση 4,2 μονάδων ΔΜΣ (άνδρες) και 5,1 μονάδων ΔΜΣ (γυναίκες) πάνω από το όριο των 25 μονάδων ΔΜΣ (εκεί είναι το όριο της παχυσαρκίας) συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για:

καρκίνο του στομάχου (αύξηση 35%)

καρκίνο της χοληδόχου κύστης (33%)

καρκίνο του ήπατος (27%)

καρκίνο του νεφρού (26%)

καρκίνο του παγκρέατος (12%)

καρκίνο της ουροδόχου κύστης (9%)

καρκίνο του ορθού (10%)

καρκίνο του ενδομητρίου (73%)

καρκίνο της μήτρας (68%)

καρκίνο του μαστού (8%)

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν αυτές οι συσχετίσεις ήταν αιτιώδεις, το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος θα μπορούσε να ευθύνεται για περίπου το 40% των καρκίνων του ενδομητρίου και της μήτρας και το 29% των καρκίνων της χοληδόχου κύστης. Επίσης, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 64%, το 46% και το 40% των θανάτων από αυτούς τους καρκίνους αντίστοιχα.

Ο δρ. Carlos Celis-Morales, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε σχετικά:

“Παρατηρήσαμε μια γραμμική συσχέτιση. Όσο πιο σοβαρή είναι η παχυσαρκία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης και θανάτου από αυτούς τους καρκίνους, εκτός από τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά υπήρχε μεγάλη διακύμανση στις επιπτώσεις της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς καρκίνους. Αυτό μας λέει ότι η παχυσαρκία πρέπει να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου μέσω διαφορετικού αριθμού διαδικασιών, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου».

Προσοχή

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι ερευνητές λένε ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα να επηρεάζουν τα αποτελέσματα άλλοι μη μετρήσιμοι παράγοντες. Σημειώνουν επίσης ότι η μελέτη δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι εφικτό να γενικευθούν στο σύνολο του πληθυσμού.

Πηγή: iatropedia , news-medical

ΥΓΕΙΑ, ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]