παγώνει-το-πιστοποιητικό-εμβολιασ-908600
06.01.2022 | 11:01

«Παγώνει» το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους που νοσούν

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το ενδεχόμενο να «παγώνει» το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει είναι ότι μέχρι τώρα μπορεί κάποιος εμβολιασμένος που νοσεί, να κυκλοφορεί ελεύθερα με το πιστοποιητικό και έτσι να διασπείρει τον ιό.

Ωστόσο την ίδια στιγμή υπάρχει προβληματισμός, για το διάστημα 14 ημερών που κάποιος εμβολιασμένος ο οποίος νοσεί θα χρειαστεί να περιμένει, ώστε να πάρει το πιστοποιητικό νόσησης, τη στιγμή που ο χρόνος καραντίνας έχει μειωθεί και μπορεί να φτάνει και τις 5 ημέρες.

Για τα πιστοποιητικά νόσησης ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ακόμη, πως οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το θετικό rapid test κορωνοϊού.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από 14 ημέρες από την νόσηση και ισχύει για 3 μήνες. Για τα self test των παιδιών είπε ότι δηλώνονται κανονικά στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.