κορωνοϊός-το-αντιβιοτικό-που-όχι-μόνο-747921
ΥΓΕΙΑ | 22.07.2021 | 15:41

Κορωνοϊός: Το αντιβιοτικό που όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά πρέπει και να αποφεύγεται

Σε απογοητευτικά συμπεράσματα κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αζιθρομυκίνης στην αποτροπή της εμφάνισης συμπτωμάτων της COVID-19 σε ασθενείς διαγνωσμένους με κορωνοϊό.

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες από την ομάδα των μακρολιδίων που είχε από πέρυσι συμπεριληφθεί σε θεραπευτικά σχήματα για ασθενείς με ήπια COVID-19, όχι μόνο είχε τα μηδαμινά αποτελέσματα του ψευδοφαρμάκου (placebo) που δόθηκε στην ομάδα ελέγχου, λειτούργησε επιπλέον επιβαρυντικά αυξάνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας.

Η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Standford και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, προτείνει ουσιαστικά τη διακοπή χορήγησης της αζιθρομυκίνης σε εξωτερικούς ασθενείς με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Catherine E. Oldenburg, ScD, MPH.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 263 τυχαιοποιημένους συμμετέχοντες, διαγνωσθέντες θετικούς στον SARS-CoV-2 επτά ημέρες πριν την έναρξη της έρευνας και χωρίς να έχει παραστεί ανάγκη νοσηλείας για κάποιο από τα κρούσματα. Το δείγμα διακρίθηκε τυχαία σε δύο ομάδες, μία 171 ατόμων που έλαβαν μία δόση 1,2 g αζιθρομυκίνης και μία 92 ατόμων που έλαβαν αντίστοιχο placebo.

Τη 14η ημέρα, το 50% και από τις δύο ομάδες παρέμεναν ασυμπτωματικοί. Την 21η ημέρα, πέντε συμμετέχοντες από την ομάδα της αζιθρομυκίνης εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα COVID-19, συγκριτικά με τις μηδενικές περιπτώσεις από την ομάδα placebo.

Επομένως, η εφάπαξ χορήγηση αζιθρομυκίνης στους μη νοσηλευόμενους ασθενείς δεν σχετίστηκε με κάποιο όφελος στην πρόληψη των συμπτωμάτων.Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές με το αντιβιοτικό έχουν συμπεριλάβει ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.