διατροφή-και-πρόωρος-θάνατος-τι-να-τρώ-578854
ΥΓΕΙΑ | 06.04.2019 | 10:43

Διατροφή και πρόωρος θάνατος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε σύμφωνα με νέα έρευνα

Η κακή διατροφή συντομεύει τη ζωή σε παγκόσμια κλίμακα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από το κάπνισμα και την υπέρταση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη σε περίπου 200 χώρες, συνδέει την κακής ποιότητας διατροφή με σχεδόν 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017. Αυτό ισοδυναμεί με το 22% των θανάτων ενηλίκων για το συγκεκριμένο έτος.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση καπνού με 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και την υπέρταση με 10 εκατομμύρια θανάτους.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διατροφή είναι τόσο κρίσιμης σημασίας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ashkan Afshin, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Η κακή διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, από υπέρταση μέχρι διαβήτη τύπου 2.

Το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την επιλογή των ανθρώπων να τρώνε πρόχειρο και κακής ποιότητας φαγητό, κάτι που είναι συνηθισμένο σε πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

«Μιλάμε συχνά για τις τροφές που είναι “κακές” και τι δεν πρέπει να τρώτε» είπε ο Afshin. «Το θέμα όμως αφορά και τις τροφές που πρέπει να τρώτε» πρόσθεσε.

Η ανάλυση ανέδειξε κάποιες διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται στενά με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας: δίαιτες πλούσιες σε αλάτι και φτωχές σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Βασικά υποστηρίζει, σύμφωνα με τον Afshin, την κοινή παραδοχή ότι πρέπει να τρώμε λιγότερα επεξεργασμένα και περισσότερα ολόκληρα, δηλαδή μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Για τη νέα μελέτη, ο Afshin και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη διατροφή για να εξετάσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε 195 χώρες, καθώς και μελέτες για τη σχέση διαφόρων διατροφικών παραγόντων και κινδύνων ασθενειών.

Για παράδειγμα, για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της διατροφής με αλάτι, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα νατρίου στα ούρα και τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση.

Εντοπίστηκαν, όπως αναμενόταν, διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των χωρών: Για παράδειγμα οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και τον Καναδά τείνουν να τρώνε τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα και τρανς λιπαρά από συσκευασμένα φαγητά.

Η κατανάλωση όμως αλατιού και ποτών με ζάχαρη ήταν πολύ υψηλή σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ήταν σχεδόν αμετάβλητες, με λίγες εξαιρέσεις: Οι άνθρωποι στην Κεντρική Ασία τείνουν να τρώνε αρκετά λαχανικά, ενώ σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας καταναλώνουν πολλά όσπρια.

Σε γενικές γραμμές, οι μη ισορροπημένες δίαιτες αποτελούν απειλή για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Η Ωκεανία και η Ανατολική Ασία είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με τη διατροφή. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο αντίκτυπος της κακής διατροφής δεν αφορούσε μόνο τα ποσοστά θνησιμότητας αλλά και την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τον Afshin.

Ειδικότερα, το 2017 οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέθηκαν με 255 εκατομμύρια έτη ζωής με αναπηρία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Πηγή: healthday.com