Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέες διευκρινίσεις -Εμπλοκή των δήμων στα αδέσποτα

Νέες διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε στην περίπτωση Β1 του εντύπου κατ’ εξαίρεση μετακίνησης: «Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία», περιλαμβάνεται και η επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Παράλληλα τόνισε ότι όποιος φροντίζει ζώα, έχει γίνει ήδη συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, από αύριο θα μπορεί να απευθύνεται στο δήμο της περιοχής τους για να λαμβάνουν σχετικό έντυπο, στο οποίο θα αναφέρονται τα σημεία και η διάρκεια της διαδικασίας φροντίδας των αδέσποτων ζώων, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες.

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός δήμου τους δεν θα μπορούν να το κάνουν μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να απευθύνονται σε φιλοζωϊκές οργανώσεις ή πολίτες που κατοικούν στον δήμο που βρίσκονται τα ζώα.

Αναλυτικά τα όσα σχετικά είπε ο κ. Χαρδαλιάς: 

Για την περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου μόνιμης κατοικίας, θα πρέπει να δικτυωθεί και να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του Δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι την σίτιση τους, μέχρι την άρση του περιορισμού κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας, ότι απαιτείται να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Και κυρίως, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου να περιορίσουμε την διασπορά της νόσου.

Άρα, στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, ταΐσματος των αδέσποτων εκτός Δήμου κατοικίας μας, απαιτείται αυτοοργάνωση και συνεννόηση με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Δήμους της περιοχής που είναι τα ζώα.

Τώρα, για τους συμπολίτες μας που φροντίζουν αδέσποτα στο Δήμο τους, στην περιοχή τους, έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό της, δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Παπαστεργίου, και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει από τους Δήμους και μέσω του site της ΚΕΔΕ, η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη, τύπου Α, για εκείνους που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίησή της, θα είναι  το αρμόδιο για τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων γραφείο κάθε Δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης, θα απαιτείται αναφορά του σημείου στο οποίο βρίσκονται τα ζώα, οι μέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες.

Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι στη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, η περίπτωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό, ισχύει η βεβαίωση και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Πρώτη περιοχή που εφαρμόζεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την πρώτη περιοχή στην χώρα όπου εφαρμόζεται η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αυτή της κοινότητας Εχίνου του δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή υπήρξαν τις τελευταίες ώρες 9 κρούσματα (και ένας νεκρός) και, άρα, εμφανίζεται υψηλός επιδημιολογικός συντελεστής.

Η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα το απόγευμα στις 6 έως τις 7 Απριλίου και κανείς πολίτης δεν μπορούν να βγει από το σπίτι του.

Για τρόφιμα και φάρμακα θα συνδράμει η Πυροσβεστική, ο δήμος  και η περιφέρεια και τον έλεγχος της απαγόρευσης η αστυνομία, ενώ το ΕΚΑΒ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Παράλληλα θα ενισχυθεί και το νοσοκομείο Ξάνθης.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Εχίνου κατοικούν Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

22 νεκροί, 78 νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Σωτήρης Τσιόδρρας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν στους 22 (18 άνδρες και τέσσερις γυναίκες), με μέση ηλικία 74 ετών. Παράλληλα στα  78  έφτασαν στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα  821. Ο εκπρόσωπος του υπυοργείου Υγείας τόνισε ότι 36 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ έχουν γίνει άνω των 10.000 τεστ.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τους 53 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!