Τσιόδρας -κορωνοϊός: Πιο ευάλωτοι οι άνδρες -Οι δύο λόγοι

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αλλά και να χάσουν την ζωή τους από τον ιό, όπως παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό, αποδεικνύεται και από τα στατιστικά δεδομένα τόσο στην χώρα μας όπου στους μέχρι τώρα 22 θανάτους οι 18 είναι άνδρες και, μόλις οι τέσσερις, γυναίκες, ενώ και από τους 134 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται, η πλειοψηφία είναι άνδρες.  Σύμφωνα με τον καθηγητή «το ίδιο είχε παρατηρηθεί και στις επιδημίες του sars κα του mers, και μπορεί να οφείλεται:

-Στο ότι περισσότεροι άνδρες είναι καπνιστές και καταναλώνουν αλκοόλ.

-Στο ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα: «Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΌΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Τσιόδρα, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται συχνά ότι ο κορονοϊός είναι ένας «δημοκρατικός ιός» που μολύνει τους πάντες, φαίνεται τελικά ότι μάλλον δεν είναι. Κάτι που δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα και προκαλεί απορίες, είναι η επικράτηση των ανδρών έναντι των γυναικών ως προς τους θανάτους, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ακόμα και σε αγόρια κάτω των 16 ετών, φάνηκε ότι ήταν κατά 61% πιο ευάλωτοι στον ιό από τα κορίτσια, σε σχετική μελέτη στην Κίνα. Αναφέρεται ότι σε πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια υπήρξαν κάποιες ισχνές ενδείξεις για τη συμβολή των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων.  Ποιες αναφορές υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες.

Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι «ξαδερφάκια» αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο.

Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες.

Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.

Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα.

Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό. Στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από ότι συνέβη στην Κίνα. Και στην Πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Αλλά τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο, όσον αφορά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό.

Παρόλα αυτά βέβαια, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν. Δεν είναι άνοσες στον ιό. Και αυτές πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και φυσικά, όπως είδατε και στους θανάτους σιγά-σιγά βλέπουμε και μερικές γυναίκες.

22 νεκροί, 78 νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα ο κ.  Τσιόδρρας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν στους 22 (18 άνδρες και τέσσερις γυναίκες), με μέση ηλικία 74 ετών. Παράλληλα στα  78  έφτασαν στο τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα  821. Ο εκπρόσωπος του υπυοργείου Υγείας τόνισε ότι 36 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ έχουν γίνει άνω των 10.000 τεστ.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους άνδρες, με τους 53 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΑΝΔΡΕΣ, ΕΥΑΛΩΤΟΙ, ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!