χρίστος-βούζας-ποιοι-παίζουν-με-το-brand-n-63694

Χρίστος Βούζας: Ποιοι «παίζουν» με το brand name του ΑΣΕΠ

Είναι η πρώτη φορά από το 1994 όταν ιδρύθηκε με το γνωστό νόμο Πεπονή (2190), που το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) αντιμετωπίζεται με τόση οργή από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής όχι μόνο βρέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες αλλά και εξακολουθεί να υπολειτουργεί για πολλές ημέρες, τη στιγμή που στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου (πραγματικών) ανέργων, «τρέχουν» τρεις προκηρύξεις για 1.839 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Θέσεις, οι οποίες μπορούν διεκδικηθούν από τους εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους (250.000 σε μόλις μία ώρα επιχείρησαν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν τα προβλήματα!) μόνο μέσω του asep.gr.

Γι’ αυτό και η, δικαιολογημένη, αγανάκτηση των ενδιαφερόμενων που, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονταν, δεν κόπασε ούτε μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν. Γι’ αυτό και οι απειλές για δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ΑΣΕΠ. Γι’ αυτό και το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή.

Αυτό όμως που εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ που έχει φτάσει στα όρια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, δεν είναι, αυτό που λέμε, παλαιάς τεχνολογίας. Δεν είναι μία φθηνή ιστοσελίδα που πρωτο-λειτούργησε την περασμένη ή την προπερασμένη δεκαετία αλλά πρόκειται, για ένα site που παραδόθηκε στο ΑΣΕΠ πριν από λιγότερο από εφτά μήνες. Μία ιστοσελίδα, που, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 3,7 εκατ. ευρώ!

«Είναι δυνατόν μία ιστοσελίδα εκατομμυρίων ευρώ να ‘πέφτει’ λίγους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας της;», έθεσα το ερώτημα σε στέλεχος του ΑΣΕΠ. «Ακόμη και καινούργια αεροπλάνα σύγχρονης τεχνολογίας πέφτουν αν βρεθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες», μου απάντησε.

Όντως, στις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ανήκουν και οι λίγες περιπτώσεις σύγχρονων αεροπλάνων που έπεσαν, γιατί βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος.

Είναι όμως αυτή η περίπτωση της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ; Όταν το ελληνικό Δημόσιο έδινε στα τέλη του 2015 που οι προσλήψεις είχαν «ξεπαγώσει», για μία σύμβαση του 2014 που οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες, 3,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, κανείς δεν είχε προβλέψει ότι από τη στιγμή που θα έβγαιναν στον αέρα προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, η ζήτηση τους θα εκτοξευόταν στα ύψη; Κανείς δεν έλεγξε πόσους ταυτόχρονους χρήστες μπορεί να αντέξει μία ιστοσελίδα που κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ; Κανείς, τέλος, δεν σκέφτηκε ότι η ποινική ρήτρα που πρέπει να επιβληθεί στην εταιρεία πρέπει να είναι λεόντειος όπως η σύμβαση και όχι και πάλι υπέρ του ιδιώτη επιχειρηματία;

Όμως, τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ: Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, η σημερινή ηγεσία του ΑΣΕΠ παίρνει επάνω της όλη αυτή την υπόθεση, διακινδυνεύοντας ένα brand name που έχει χτιστεί με κόπο εδώ και χρόνια και δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί που, θεωρεί, ότι ανήκουν; Για ποιο λόγο προτιμά να προξενεί φθορά στο όνομα της Ανεξάρτητης Αρχής παρά σε αυτό του ιδιώτη, εν προκειμένω στον πρόεδρο του ΣΕΒ που, αν μη τι άλλο, είναι γνωστός στην ελληνική κοινωνία;

Το ΑΣΕΠ, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του, αποτελεί  το «θεσμικό εγγυητή» αναφορικά με «το δικαίωμα προς εργασία στο δημόσιο τομέα με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, δημοσιότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας που επιβάλλει την ουδετερότητα της Διοίκησης και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες».

Αυτό, όμως, μόνο όταν η ιστοσελίδα των 3,7 εκατ. ευρώ λειτουργεί…

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο NEWS247.gr.