χρ-βούζας-για-κλεισθένη-ήτανε-στραβ-438919

Χρ.Βούζας* για «Κλεισθένη»: Ήτανε στραβό το κλήμα το έφαγε & ο… Σκουρλέτης

Σήμερα ξεκινάει το πρώτο στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ υπό τον εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, τίτλο: «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους–Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο με πλούσιο πρόγραμμα και συμμετοχές υπουργών (Σκουρλέτης), πολιτικών αρχηγών (Μητσοτάκης, Γεννηματά) και, βεβαίως, του συνόλου των αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας. Πρόκειται, δηλαδή, για μία εκδήλωση, που, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα έχει όλα.

Όλα, ή μήπως λείπει κάτι;  Στην περίπτωση μας, παρά το εντυπωσιακό σκηνικό που έχει στηθεί και, δικαίως, για ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός στα χρονικά της Αυτοδιοικήσης, λείπει το βασικό: Η επίσημη κυβερνητική πρόταση για την, όπως λέει και ο τίτλος, «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους–Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Βεβαίως, το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε πέρυσι τον Μάρτιο το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιας Επιτροπής που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Π.Κουρουμπλή και συνέχισε να λειτουργεί και επί Σκουρλέτη υπό τον, παντοδύναμο επί Κουρουμπλή, γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ Κ. Πουλάκη, του οποίου και φέρει, σε μεγάλο βαθμό, την σφραγίδα.

Άσχετα με τον αν το συγκεκριμένο πόρισμα είναι ένα «κείμενο ατάκτως ειρημένων» ιδεών, όπως λένε ορισμένοι, ή «μια καλή βάση για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης», σύμφωνα με άλλους, προκύπτουν εκ των πραγμάτων, δύο βασικά προβλήματα:

-Το πρώτο αφορά την «σφραγίδα». Γιατί, στις μεταρρυθμίσεις ή «μεταρρυθμίσεις» την σφραγίδα την βάζει ο, εκάστοτε, υπουργός και όχι, βεβαίως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

-Το δεύτερο, που λειτουργεί και σε συνάρτηση με το πρώτο, ότι από πέρυσι στις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν περάσει πάνω από 13 μήνες και, ως εκ τούτου, έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της Αυτοδιοίκησης και, οπωσδήποτε, των σχέσεων των αιρετών με την νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στην προ έτους κατάσταση όταν στενοί συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη αλλά και ο ίδιος ο υπουργός παραλίγο να έρθουν στα χέρια με δημάρχους αλλά, επίσης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουν δημιουργηθεί και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και, κυρίως, της ηγεσίας της ΚΕΔΕ. Άλλωστε, όταν οι πληγές είναι τόσο βαθιές που παραλίγο να οδηγήσουν ακόμη και σε ξυλοδαρμούς, συνήθως είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σ’ αυτό παίζει το (σημαντικό) ρόλο του και το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα του εκλογικού νόμου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και  των περιφερειαρχών δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για απλή αναλογική, την οποία ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έφταναν οι συνεχείς παλινωδίες των τελευταίων μηνών εκ μέρους του κ. Σκουρλέτη σε σχέση με το χρόνο ανακοίνωσης-κατάθεσης του νομοσχεδίου για το «νέο Καλλικράτη»-«Κλεισθένη 1», όπως τον βάπτισε ο ίδιος σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για να διαρρήξουν εκ νέου τις σχέσεις των αιρετών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ως προς αυτό, εκτός όλων των άλλων ανακοινώσεων, δηλώσεων κλπ των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ, δεν χρειαζόταν κανείς παρά να ακούσει τα όσα ειπώθηκαν τόσο στο βήμα όσο και στα πηγαδάκια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, όπου ήταν κοινή η πεποίθηση ότι «το υπουργείο μας εμπαίζει».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανεβαίνει στο βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ σήμερα στις 10.15 το πρωί, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να «εξευμενίσει» δημάρχους και περιφερειάρχες που βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα.

Μια λύση θα ήταν πιθανόν να δώσει στη δημοσιότητα το περίφημο νομοσχέδιο-«φάντασμα». Ίσως, όμως, όπως λένε πολλοί αυτοδιοικητικοί, να είναι πλέον αργά.

Γιατί αν ραγίσει το γυαλί και μάλιστα για δεύτερη φορά, δύσκολα μπορεί να ξανακολλήσει. Δύσκολα, δηλαδή, μπορεί, σύμφωνα με έκφραση δημάρχου, «να επανέλθει, έστω και στο 50% της εποχής Κουρουμπλή».

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.