3ος Επιδαύριος Δρόμος - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

3ος Επιδαύριος Δρόμος

«ΑΔΕ ΟΔΟΣ ΕΙΣ ΙΑΡΟΝ ΚΛΕΙΝΟΥ ΘΕΟΥ Ω ΠΑΡΙΟΝΤΕΣ»: Αυτό διάβαζαν σε επιγραφή τον 3ο αιώνα π.Χ., όσοι ανηφόριζαν από την πόλη της Επιδαύρου στο Ιερό του Ασκληπιού «Ταξιδιώτες αυτός ο δρόμος οδηγεί στο Ιερό του θεού της ίασης». Ο αρχαίος δρόμος συνέδεε την πόλη με το ιερό της. Ταυτόχρονα δε μέσα από το λιμάνι της συνέδεε το ιερό με τις αποικίες της Επιδαύρου στην Αίγινα, στην Κώ, στην Αστυπάλαια, στη Νίσυρο στη Σάμο, αλλά και με όλες τις παράλιες Ελληνικές πόλεις και αποικίες. Τον άλλο δρόμο Άργους-Επιδαυρίας χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της ενδοχώρας.

Από τα μέσα μάλιστα του 5ου π.Χ. αιώνα, που η φήμη του Θεού – ιατρού ταξιδεύει με τις θαυματουργικές του ιάσεις σ’ όλο τον κόσμο και αρχίζει μια περίοδος μεγάλης ακμής που θα κορυφωθεί το 4ο και 3ο π.χ. αιώνα και θα διατηρηθεί ψηλά και στους Ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους – ο αρχαίος δρόμος γνωρίζει πολύ μεγάλη κίνηση εξυπηρετώντας όχι μόνο τα πλήθη των προσκυνητών αλλά και τον μεγάλο όγκο των εμπορευμάτων.

Την πιο ζωηρή όμως κίνηση γνώριζε ο δρόμος στη εορτή των Ασκληπιείων. Τότε που ολόκληρη σχεδόν η πόλη, και όχι μόνο ανηφόριζε στο Ιερό. Κάθε τέσσερα τουλάχιστον χρόνια από την εποχή του Πίνδαρου, κατά την εορτή των Ασκληπιείων στον Αρχαίο δρόμο που μετατρεπόταν εκείνη την περίοδο σε Ιερό δρόμο, εκτυλίσσονταν σκηνές μεγαλοπρέπειας , ευλάβειας ,πίστης και συγκίνησης.

Μια μεγάλη πομπή ξεκινούσε από την πόλη για το Ιερό. Προηγούντο οι άρχοντες της πόλης, οι άριστοι, οι ευγενείς, οι ιερείς, αλλά και οι επίσημοι απεσταλμένοι των αποικιών και των άλλων πόλεων. Ήσαν ντυμένοι στα λευκά και στεφανωμένοι άλλοι με στεφάνια δάφνης και άλλοι με στεφάνια ελιάς. Ακολουθούσαν τα προς θυσία ζώα, κυρίως βόδια, προσφορά της πόλης και φυσικά το μεγάλο πλήθος των απλών ανθρώπων. Σ’ αυτό το πλήθος θα μπορούσες να συναντήσεις όχι μόνο απλούς προσκυνητές, αλλά και αυτούς που έρχονταν να ευχαριστήσουν το θεό για την θαυματουργική επέμβαση του σ’ αυτούς , να προσφέρουν τάματα και θυσίες και φυσικά τους αρρώστους. Αυτούς που τυραννούσε κάποια αρρώστια, κάποιο πρόβλημα και έρχονταν απ’ την άκρη του κόσμου φορτωμένοι με την ελπίδα της ίασης, αλλά και με τα δώρα τους στο θεό. Δεν έλλειπαν ασφαλώς και οι πραματευτάδες, οι φιλόσοφοι, οι ρήτορες, οι αγύρτες…

Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν .Κάποιοι διηγούντο πως ο Θεός τους έκανε καλά, άλλοι τι άκουσαν ή τι είδαν για τα θαύματα του Θεού. Όλα αυτά βεβαία θέρμαιναν τις προσδοκίες των αρρώστων και των οικείων τους…

Ένα πολύβουο ποτάμι ανθρώπων, ζώων, αμαξών ανηφόριζε αργά το ιερό δρόμο ακλουθώντας αντίθετα την πορεία του νερού συζητώντας και ψάλλοντας ύμνους και παιάνες!!! Στη μέση περίπου της διαδρομής η πομπή περνούσε την περιοχή Υρνήθιο, κάπου κοντά στη σημερινή τοποθεσία Άγιος Ανδρέας. Εκεί απέδιδαν τιμές στο ηρώο της αγαπημένης βασίλισσας των Επιδαυρίων Υρνηθούς, κόρης του βασιλιά του Άργους Τημένου και γυναίκας του βασιλιά της Επιδαύρου Διηφόντη, που είχε άδοξο τέλος.

Μετά το Υρνήθιο η πομπή συνέχιζε τον αρκετά ανηφορικό τώρα δρόμο που ακολουθούσε την πευκόφυτη χαράδρα και μέσα σε κλίμα έντονης θρησκευτικής έξαρσης έφτανε στα Προπύλαια και έμπαινε στο ιερό άλσος που είχε ήδη κατακλυστεί από χιλιάδες προσκυνητές, για ν’ ακολουθήσουν οι θυσίες και τις επόμενες ήμερες οι αγώνες και οι άλλες εκδηλώσεις.

Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον 3ο Επιδαύριο δρόμο 2012 τόσο στον καθαρά αγωνιστικό τομέα όσο και στον πολιτιστικό.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

  • 150 δρομείς στα15 χλμ. άνδρες και γυναίκες

  • 100 περιπατητές στα 15 χλμ.

  • 35 παιδιά στο δρόμο των 600 μέτρων

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν:

  • Η παιδική χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου

  • Η χορωδία του Δήμου Επιδαύρου

  • Τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Επιδαύρου

Οι προσκεκλημένοι που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ήταν: οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μελετίδη Χριστίνα και Στεφανόπουλος Φάνης, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη Περιφέρειας Πελοποννήσου Μπουζούκος Γιώργος, η προϊσταμένη Δ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Παπαδημητρίου Άκληστη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και ολυμπιονίκης Ταμπάκος Δημοσθένης, ο ολυμπιονίκηςΚάχι Καχιασβίλι, η ολυμπιονίκης Βουλά Κοζομπόλη, ο δεκαθλητής Στέφανος Συμεωνίδης και η ομοσπονδιακή προπονήτρια Ενόργανης Γυμναστικής Δόντη Αναστασία. Το πλήθος των θεατών που από νωρίς είχε κατακλίσει το Αρχαίο Στάδιο χειροκρότησε με ενθουσιασμό την είσοδο και το τερματισμό των αθλητών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!