Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία

Βέβαιος ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όσο και τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, «αρκεί όλοι να συμπεριφερθούν με σωφροσύνη και να μην ιεραρχείται ως κύριος στόχος η διατήρηση του διαπραγματευτικού γοήτρου» εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real ο κ. Τζανακόπουλος απαντά στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή με άλλον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός τόσο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη όσο και μίας συγκεκριμένης ολιγαρχικής ελίτ που από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλλιεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά σενάρια, ευελπιστώντας πως κάποια στιγμή θα συναντηθούν με την πραγματικότητα».

Κάνει λόγο για παραποίηση του όρου «εθνική συνεννόηση» διότι, όπως υποστηρίζει για να υπάρξει, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να τέμνονται κάπου βασικές πολιτικές θεωρήσεις και προσεγγίσεις.

«Με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη και τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις που πρεσβεύει, όπως επιβεβαιώνεται και στο θέμα των εργασιακών όπου ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής» σημειώνει.

Τονίζει ότι η τελική συμφωνία, η οποία πριν φτάσει στη Βουλή θα έχει περάσει και από τα αρμόδια κομματικά όργανα της συμπολίτευσης, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι βρίσκεται σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς από τη μία «γνωρίζει ότι η συμφωνία θα κλείσει και επομένως το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σε λίγο καιρό ακόμη περισσότερο γραφικό από ό,τι σήμερα», ενώ από την άλλη μεριά «δεν ξέρει πως να τοποθετηθεί σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία, καθώς ο λόγος της παρουσιάζει τόσες αντιφάσεις που προκαλούν αμηχανία ακόμη και στα ίδια τα στελέχη της», καθώς, «τη μια μιλά για καταστροφή και επιβαρύνσεις και την άλλη μας προτρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να ολοκληρωθεί άρον άρον η αξιολόγηση». Είπε ότι αυτές οι αντιφάσεις οδηγούν την ΝΔ σε «συνωμοσιολογία», προσθέτοντας ότι «για ένα πράγμα είμαι πάντως βέβαιος: Ό,τι κατά τον ίδιο τρόπο που δεν ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα, δεν θα ψηφίσει και τώρα υπέρ της συμφωνίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος, επικαλούμενος την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, απέκλεισε το να μην μπορούν να ψηφιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών και την προσφυγή της χώρας σε εκλογές, τονίζοντας ότι «έχει δημιουργηθεί η δυναμική για την επίτευξη μίας έντιμης συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να εμπεδωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να αρθεί το καθεστώς αβεβαιότητας σε μία κρίσιμη καμπή για ολόκληρη την Ευρώπη». Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι μέλη κάποιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης του 21ου αιώνα ή κάποιος εκ των θεσμών θα απεργάζεται, από κοινού με εγχώρια κέντρα εξουσίας, την πτώση μίας εκλεγμένης κυβέρνησης χώρας της ΕΕ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ηθική, πολιτική και νομική σημασία μιας τέτοιας απόπειρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι για άσκηση επιρροής στην Δικαιοσύνη σχετικά με την απόφαση για το Βατοπέδι, καλώντας καταρχήν το ΠΑΣΟΚ να εξετάσει «το δικό του παρελθόν, τις δικές τους σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία συγκυβέρνησε επί τριετία, ισοπεδώνοντας τη χώρα και την κοινωνία και να μην κάνει μαθήματα διαφάνειας στο ΣΥΡΙΖΑ». «Το ίδιο, όμως, ισχύει και για το Ποτάμι που από την ημέρα της ίδρυσης του είχε προνομιακή σχέση με την διαπλοκή», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ότι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «ο οποίος ευθύνεται για την πλανητικής κλίμακας καταστροφική επιλογή να καλέσει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και μάλιστα ύπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΝΤ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!