ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Ευρώπη

Πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Κώστας Αρβανίτης συνυπογράφοντας επιστολή για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη προς τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή των 127 ευρωβουλευτών με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Έκτρωσης καλείται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει “τα δικαιώματα των 15 εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Αφού επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια «έχει παρατηρηθεί μια αύξηση από κινήματα κατά των αμβλώσεων και από κυβερνήσεις, που αποτρέπουν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει», ζητείται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ενισχύσει την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ολόκληρη η επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία υπογράφουν 3 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε von der Leyen,

Εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Έκτρωσης εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τα μέλη του Κοινοβουλίου της Ολλανδίας, σας καλούμε να εξασφαλίσετε τα δικαιώματα των 15 εκατομμυρίων γυναικών στην ΕΕ, που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται πάνω στις κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την ένωση των αξιών. Αυτή η αντίληψή μας, ωστόσο, δεν παραμένει η ίδια όταν πρόκειται για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στην Ένωσή μας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση από κινήματα κατά των αμβλώσεων και από κυβερνήσεις που αποτρέπουν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει. Σε ορισμένα κράτη μέλη, μάλιστα, η άμβλωση μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ακόμη και σε φυλάκιση.

Η εντολή που πήρατε για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα 5 χρόνια σας παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσετε την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μαζί πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα στις γυναίκες σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη και να επαναλάβουμε την ισχυρή μας δέσμευση για το δικαίωμα τους να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Ακριβώς 40 χρόνια πριν, η Simone Veil εκλέχτηκε ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφιέρωσε την διαδρομή της στην υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και με τον τρόπο αυτό, έγινε ένα πρότυπο για όλους μας. Προς τιμήν της κληρονομιάς της, ελπίζουμε ότι και εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποκαταστήσετε το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και θα τοποθετήσετε αυτό το ζήτημα στις προτεραιότητες της ατζέντας σας στα επόμενα 5 χρόνια».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!