Σπίρτζης: Ντροπή, λύπη και αγανάκτηση για την έφεση του Δημοσίου κατά του Μανώλη Κυπραίου - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Σπίρτζης: Ντροπή, λύπη και αγανάκτηση για την έφεση του Δημοσίου κατά του Μανώλη Κυπραίου

Για ντροπή, λύπη και αγανάκτηση μιλάει ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο εννέα ολόκληρα χρόνια μετά τον παρ’ ολίγον μοιραίο τραυματισμό του από τα ΜΑΤ.

 Η σαθρή αιτιολογία ήταν πως ο δημοσιογράφος ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και ότι δεν έχει χρήματα για να τον αποζημιώσει.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο και θα κληθεί να απολογηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την έφεση της Ντροπής και της προσβολής της Δημοκρατίας. Η απομείωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, τα δύο χρόνια του δογματικού επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών και διεθνών συζητήσεων».

Και προσθέτει:

«Προκαλεί όμως ντροπή, λύπη και αγανάκτηση όταν ένας δημοσιογράφος, δικαιώνεται δικαστικά για την σοβαρή αναπηρία που του προκάλεσαν τα ΜΑΤ την ώρα της εργασίας του και η ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει την απόφαση δείχνοντας με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός στους πολίτες, η δικαιοσύνη είναι ψιλά γράμματα για αυτήν.

»Αποδεικνύεται ότι όσα είπαν και όσα έκαναν για την υπόθεση της Marfin, στην οποία απέσυραν την έφεση του ελληνικού δημοσίου, ήταν προσχηματικά και ψεύτικα, με μοναδικό στόχο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Επίσης, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την έφεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόσο για την έφεση και το περιεχόμενο της, όσο και τον τρόπο εκπαίδευσης και λειτουργίας τμημάτων της ΕΛΑΣ.

Να θυμίσουμε ότι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος στις 11/6/2011, δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν μέσα σε στοά, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδας, με αποτέλεσμα την πλήρη κώφωσή του δημοσιογράφου και από τα δύο αυτιά.

Το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο, με την υπ. Αριθμό 8144/2020 απόφασή του, δικαίωσε τον δημοσιογράφο κρίνοντας απολύτως υπεύθυνα για την απώλεια της ακοής του τα ΜΑΤ αφού έκρινε ότι αφενός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία που δεν δικαιολογεί τη χρήση χειροβομβίδας, αφετέρου η ρίψη χειροβομβίδας σε κλειστό χώρο συνιστά μη νόμιμη ενέργεια.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επισημαίνει «το προσβλητικό περιεχόμενο της έφεσης, σε σημείο ρατσισμού, κατά ενός ανθρώπου με αναπηρία σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις», αλλά και τη «γελοιότητα των επιχειρημάτων της έφεσης περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο επικαλείται αδυναμία της πληρωμής της αποζημίωσης λόγω μνημονίων (!!!), την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες σε κάθε ευκαιρία πανηγυρίζουν για την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Για τον λόγο αυτό, ο Χρήστος Σπίρτζης καλεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι στην έφεση αγνοούνται τα ανεξάρτητα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων (πυροτεχνουργού και ιατρού) σύμφωνα με την απόφαση “καταπέλτη” του δικαστηρίου, αν κρίνει σκόπιμο να επικαλείται το Δημόσιο νόμους της Γκεστάπο και της Χούντας για να δικαιολογηθεί η χρήση βίας των ανδρών της ΕΛΑΣ ενάντια στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο και με ποιο τρόπο, για πόσες ημέρες εκπαιδεύονται οι χρήστες-αστυνομικοί χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κάθε πότε επαναλαμβάνεται η εκπαίδευσή τους, αν οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αν ξεπεραστεί το όριο των δέκα μέτρων (σε ανοικτό χώρο) θεωρούνται φονικά όπλα και αν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ρητά από τον κατασκευαστή η ρίψη των συγκεκριμένων χειροβομβίδων που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ εναντίον διαδηλωτών μέσα σε κλειστούς χώρους».

Επίσης, ο υπουργός ερωτάται «αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση και το Δημόσιο να αποσυρθεί η έφεση (όπως συνέβη και στην πρόσφατη υπόθεση της Marfin) ή δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση επειδή στην υπόθεση του άτυχου δημοσιογράφου δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό όφελος».

Και καταλήγει:

«Για να βγάλετε όλοι συμπεράσματα για το έλλειμμα δημοκρατίας, σεβασμού προς τους πολίτες, και δικαιοσύνης και την ανυπαρξία οποιουδήποτε ψήγματος ανθρώπινης και δημοκρατικής συμπεριφοράς επισυνάπτουμε την επίκαιρη ερώτηση, την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και την ντροπιαστική έφεση του Δημοσίου κατά της απόφασης.

Περιμένοντας τις απαντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έστω και τώρα, θα αποσύρει την ντροπιαστική έφεση και σε συνεργασία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για την κατάθεση αντίστοιχης διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!